Sila Klik Disini

Friday, 18 April 2014

BUDGET TRIP TO MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

Untuk sekelian kali nya aku akan ke melaka.. macam tak sah gitu setahun tak jejak melaka.. kalau dulu en abah asal ade duit sikit je.. hangkut atok gi makan ikan bakar kat serkam pantai tu.. petang gerak.. malam balik semula rumah or tido umah atok.. mana tak anak sume comel2..

Kali ni nak pergi dengan member2 opis dan sepatutnya BFF sekali.. tapi memandang beliau preggy and kena ikut husband balik kl maka tidak menjadi planning tersebut... beb aku nak jumpe kau..nak tido dengan kau.. nak peluk kau.. ehh boleh peluk lagi ke??? lame dah kan tak jumpe!!! isk ade kang esok aku gi cherating ni!!! miss u damn much n crazyyyy... melencong citer pulak..

So jalan ceritanya :

Sabtu - Minyak RM 50.00 .. balik keje pukul 1 terus gerak lalu highway senai-desaru = RM 11.00 .. aku rase kena amik heavy breakfast or brunch = RM 8.00... so sng skip lunch.. sbb ptg tu nak makan steambot kat API-API steambot melaka  = RM 30.00 .. tol ayer keroh = RM 30.00 check-in budget hotel or homestay = RM150 (or less) ... malam nak naik river cruise = RM10.00 .. jalan-jalan jonker walk = RM 50.00

Ahad - Breakfast - RM 10.00 ... naik menara taming sari = RM 10.00 .. lunch = RM10.00 ... shopping = RM 50.00 je..xley lebih.. tu pon beli belacan cencaluk.. kerepek ke.. hohoho.. pusing Afamosa beli keychain kot = RM10.00 ... smbung jalan.. malam dinner = RM15.00 mesti lapo.. hohoho

Isnin - Breakfast - RM18.00 .. Minyak RM50.00 ... A Famosa Waterpark = RM 35.00 ... dinner = RM10 ..balik tol RM 30.00 exit senai.. pastu RM11.00 exit desaru..

Total share = 50 + 11 + 30 + 150 +50 + 30 + 11 = RM 332.00

Total Entrace = 10 + 10 + 35 = RM 55.00 per pax

Total Meals = 8 + 30 + 10 + 10 + 14 + 18 + 10 = RM 100 per pax

Total Shopping  = 50 + 50 = RM100.00 per pax

Total Duit tepi = RM50.00 per pax

Total besar per pax = 83 + 55 + 100 + 100 + 50 = RM 388.00 per pax

Oh man ini giler!! aku budget RM200 je ni...mcm mana??? apa yang harus kita cut dia!!! kalau duit share dgn makan memang lepas ar.. ni masuk duit entrance!!! nangis.. akak akaun tolong cut mana2 please...

CHANGE TO MORE POSITIVE

Assalamualaikum.... salam sejahtera.. salam 1 Malaysia !!!!

Setelah lama aku menyepi selepas meluahkan apa yang terpendam di hati.. bila baca balik eeeiii aku ke yang tulis tu...hahhahah apesal jiwang banget ... takkanla aku pandai tulis ayat mcm tu.. pelik.. maybe aku tak sedar kot masa tu.. yelah tengah sedih sangat konon..kuikuikuikui.. tapi now aku ok dah kot.. normally kadang2 manusia akan ada rase down sangat kan.. mase tu ape yang dicakap sume syahdu2 belaka.. dah forget all abut that shuhada.. semua ni ujian kan.. tapi kan bila pikir2 balik apa yang orang buat kat aku tu semua jadikan aku lebih matang nk handle problem.. dia buat aku berubah more ke arah yang lebih baik..

Aku memang dari kecik membesar dengan jayanya... hahahha.. cik bedah cerita memang dari kecik aku suka makan ayam.. hari-hari en abah mesti abiskan 2 ringgit untuk anak perempuan kesayangan dia ni.. hanya untuk membeli 2 ketul peha ayam... kalah upin ipin makan ayam...huuhuhu.. tapi dulu aku aktif.. ade je benda nak main..memang berpeluh-peluh.. kalau siang aku memang jarang tido.. kalau aku tido cik bedah kata boleh buat ubat demam...hhahahaa.. cer tengok gambar ni


ni kat rumah atok belah cik bedah.. mase ni aku rasa umur aku baru 3-4 tahun.. tengok mata tu takley bukak kan... huhuhuhu.. rambut aku memang tak penah cik bedah bagi panjang... takut jadi sarang tebuan.. hohohoho


Ini aku rasa dah 5 tahun.. sebab jarak aku dengan meje cume 2 tahun 6 bulan .. meje ni dulu kuruih giler.. cik bedah kata aku ni pandai sikit.. kalau hisap susu yang kanan aku punye.. yang kiri adik punye.. sebab tu kakak membesar dengan jaya.. tengok perut tu!! haih laaa..




Ni pulak dah sekolah kot sama ada darjah 3 atau 4.. tiap-tiap tahun cik bedah akan cakap kat aku kalau periksa hujung tahun aku dapat no 1-3 dia akan bawak jalan.. tapi yang penting aku mase tu memang top 10 la.. so hujung tahun mesti kena gi jalan.. ni aku rase kat sunway lagoon kot.. takkan afamosa.. ala tak ingat pulak ...



nampak tak tumbesarannye... stattik kan bertambah tiap tahun...hahhahaa.  yang ni 11-12 tahun.. atas tu kat sunway.. bawah kat melaka.. cik bedah memang suke berjalan-jalan... sebab tu minat dia jatuh kat ank dia yang sorang ni... muka je ikut en abah.. hati jiwa minat memang ikut cik bedah habis.. sampai sekarang aku la yang jadi tukang pujuk parent kalau nak gi holiday.. tahun lepas sampai 2 kali pegi melaka.. tahun 2012 abis aku hayak pegi cameron..pulau pangkor.. ..tahun ni..hehehehhe..jeng jeng jeng..sama ada langkawi or kelantan.. abisla cik bedah kena goda... en abah senang aku pokpekpotpet sikit..jek jek sikit..masak sambal sedap2 mesti dia ikut punya.. bak kata en abah dulu mase dia bebel kan aku...kau ni la racun kau ni la penawar.. ehh yeke?? perasan ko ni shuhada..




tingkatan 1 aku dapat masuk SMKA .. ala mase tu dapat 4A 1B je.. oklah jugak.. dari berat 60kg masa 12 tahun.. aku meningkat jadi 98kg mase 15 tahun.. pix yang atas form 2 rasenye.. gmbar dengan adik angkat.. yang nama dia pon aku dah lupe.. yang bawah tu form 3 mase jamuan akhir tahun..




gambar ni form 5 rasenye...berat aku dah mencecah 120-130 kg..duk umah kan kejenye tido..bangun makan... pastu tido lagi... bangga sangat ko kan membesar dengan berjaya.. ni konon-konon konvokesyen la... baju konvo ni rsenye aku sorang je yang lain color sebab xmuat...hukhukhuk


 pix ni aku pergi kem biro tata negara mase umur 18thn.. aku nak masuk politek cik bedah tak bagi suh masuk form 6.. maka terkandas la aku disitu...takpelah kita mencari redha ibu... kat kem ni menangis aku kena lalu dalam terowong yang sempit..mase ni aku dah start takut tempat sempit..tempat tinggi.. tempat dalam.. banyak aktiviti aku tak payah buat.. sedih jugak.. tpi ada a few aktiviti aku cabar diri sendiri untuk buat.. and i did it successfully.. dari situ aku belajar maksud dimana ada kemahuan di situ ada jalan...




ni last aku kat sekolah..heheheh.. upper six.. blazer tu orang lain beli tak sampai 50 hengget..aku punye kena tempah dekat 100 hengget...tu guna kain yang nipis je..hukhukhukhuk... mase ni berat dh 140 rasenye..

memang dari kecik aku dah selalu kena hina..yelah budak gemuk kan.. aku selalu jeles tgk orang ade pakwe makwe..tapi aku sorang pon taknak sebab aku ni budak gemuk.. tapi ade aku peduli.. kau nak ejek ke kau nak hina ke... aku tetap happy dengan keadaan aku.. cume kadang-kadang rasa nak malu sangat nak jumpa2 orang.. rase down sngat sampai rase nak potong lemak-lemak yang ada.. pastu aku makan banyak2 hilang dah rase tu...hhahahha.. aku ni sebenarnya pemalu.. aku tak suke bertanya sangat dengan cikgu kalau dalam kelas.. aku suka bercakap dengan diri sendiri.. bagi aku tu buat aku rasa lebih positive.. ade sekali tu seorang akk senior cakap dengan aku.. dengan kita berkongsi rasa.. semua masalah akan mudah diselesaikan.. so aku cerita la sikit2 kat dia.. but then dia buat aku jadi malu nk jumpe or cakap lagi dengan dia..aku rasa masalah aku tak selesai pon.. makin bertambah down ade... so aku make decision hanya perkara tertentu yang aku perlukan pandangan orang lain je aku akan tanya.. banyak perkara aku cakap dengan diri sendiri lebih baik.. lebih happy...

ade banyak kejadian yang buat aku rase hina ke jadi budak gemuk ni?? smpaikan nak mintak keje pon susah nak dapat..orang lain lepas SPM keje kat kedai henfon la.. keje kilang la.. kedai kedai cd.. tapi aku nak keje kedai emas orang taknak..lagi kan keje kedai henfon...cyber cafe pon taknak ambik aku keje.. last2 aku malas pikir.. keje dengan cik bedah je lah.. pepagi bangun..by then 10 am dah bley tido balik..kang tghhari tgk tv masak..pastu tiap2 mngu beronjeng gi sopink...yelah walaupun shopping barang kuihkan...janji shopping..

sampai masa sume member-member aku dah ade pakwe... eh aku nak jugak.. tapi takde sape nak aku...kalau dulu aku rajin gak chating..then ajak jumpe.. tak sempat cakap or jumpe lagi diorang dah lari.. ade sekali tu budak yang aku nak blind date ni cakap dah nak kuar lift..so aku pun tunggu depan lift tu..sekali dia nampak je aku siap cakap Ehh cepat2 tutup pintu ni anak gajah nak masuk... aku tercangang bangang depan lift sambil menjeling tajam kat budak tu...ehh tak nak cakap jelah takyah hina2.. mase ni la aku rase nak potong lemak-lemak tu.. down sangat... tapi biasela aku kejap je down nye.. dapat makan hilang...

so kesimpulannya dari cerita tak seberapa di atas adalah... aku dah biase di hina.. di umpat.. di keji.. tapi aku malas nak pikir.. bersangka baik dengan ketentuan Allah.. ada hikmah dengan semua kejadian ni.. aku jadi lebih matang.. aku jadi lebih pandai nak handle masalah sendiri... aku jadi lebih rapat dengan family sendiri.. yang paling manisnya aku dikelilingi kawan-kawan, sahabat-sahabat yang selalu positif.. yang selalu buat aku tak rase rendah diri... terasa diri dihargai... (sbb tu aku selalu jadi ketua geng) sebab aku pengawal diorang.. sapa jalan dengan aku kompom takde orang kacau punya.. hehehhehe... and for you my bff my sister .. i love you so much.. semoga hubungan kita berkekalan ke akhir hayat... ko jangan lupe aku ok!!!

dia orang yang selalu buat aku menangis ketawa and always think positive... jangan pandang anak gajah ni tak tau nak buat keje.. aku dah buktikan kat diri aku sendiri.. dulu aku pemalu..gelabah depan orang ramai... sampaikan nak ambik hadiah tetiap tahun pon malu.. rase mcm nak terjatuh naik tangga tu.. dalam pada malu2 masuk jugak la koir.. tiup2 recorder tu.. tpi sebab aku tinggi so duduk belakang..orang nampak..

mase form 1-3 masuk nasyid... tpi antara form-form la.. pon same mst kat belakang.. ade sekali aku jd tukang nyanyi bab korus..mase berlatih ok je..skali mse betul ..hancus xnk kuar.. padahal orang xnampak.. tpi senior2 sume dah tahu aku yang nyanyi so diorang sorak arr lelebih..mestila suara malu aku kuar..kuikukuiku.. form 2 aku masuk buat n baca sajak sendiri..tapi mata memang tak pandang orang tengok atas je.. ehh menang ok no 2... hahhaha..peluh sekaki setangan.. belum lari aku cabut lalu tepi longkang.. dahla pagar tu ngam2 je badan aku.. see nakal kan anak gajah ni!! hohohohho

form 4 kot masuk koir hari kebangsaan aku nyanyi lagu negaraku untuk pembukaan.. tapi part yang kena ulang tu aku lupe nak ulang..hohohho nebes ok!! form 5 setiap kali present aku memang gelabah.. aku rela jadi tukang taip dari jadi tukang cakap.. iooottt dalam kelas sendiri boleh jadi blur n bengong tetiba..

form 6 aku dah ok sikit kot...aku banyak berubah mase aku duduk kat rumah.. jadi lebih penyabar.. tak memberontak sangat.. mase kat BTN tu hah.. aku masuk terowong sempit.. lalu titi kecik.. masuk dalam air.. ape lagi ekk.. ala lupe.. tapi aku buatla walau sangat takut.. buat presentation dah ok sikit la..mase kat Limkokwing yes.. memang dah banyak sikit hilang pemalu aku tu.. dah jadi tak malu pulak..kahkahakah

bila aku dapat masuk keje dalam perhotelan ni yang buat aku berubah.. dah tak malu cakap dengan sesiapa je.. aku masuk pertandingan karaoke la.. guest hotel ajak karaoke sekali pon aku dah ok.. lagilah dalam tu sorang je aku kenal..lain sume tak kenal.. aku boleh naik bukit sekangkang kera..yang mulanya aku rase tak boleh but aku boleh kan yank!!! sebab ko ada la tu.. hehehhe..

jangan hina orang sesuka hati.. tak semesttinya kita nampak orang tu besar je tak boleh lincah.. lambat buat keje.. macam takde hati perasaan.. banyak benda aku cabar diri aku untuk buat..hilangkan rasa malu..rendah diri.. and aku berjaya.. yang aku tak berjaya buat adalah kuruskan badan ni...hahahah.. masih tak boleh lawan nafus ni lagi.. kalau diet pon seminggu dua je..pastu nampak nasi macam tak jumpe 2 tahun... beb doakan aku diberi kesihatan yang baik eh... amin



Anak gajah budak nakal & BFF