Sila Klik Disini

Thursday, 7 November 2013

I WILL SURVIVE



At first I was afraid 
I was petrified
Kept thinking I could never live 
Without you by my side
But then I spent so many nights 
Thinking how you did me wrong
And I grew strong 
And I learned how to get along

And so you're back from outer space
I just walked in to find you here with that sad look upon your face
I should have changed that stupid lock
I should have made you leave your key
If I'd known for just one second you'd be back to bother me

Go on now go 
Walk out the door
Just turn around now
Cause you're not welcome anymore
Weren't you the one who tried to hurt me with goodbye?
Did you think I'd crumble? 
Did you think I'd lay down and die?

Oh oh not I 
I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive 
Hey hey !!

It took all the strength I had not to fall apart
Kept trying hard to mend the pieces of my broken heart
And I spent oh so many nights 
Just feeling sorry for myself
I used to cry 
But now I hold my head up high

And you see me 
Somebody new
I'm not that chained up little person still in love with you
And so you felt like dropping in 
And just expect me to be free
But now I'm saving all my loving for someone who's loving me

Go on now go 
Walk out the door
Just turn around now
Cause you're not welcome anymore
Weren't you the one who tried to hurt me with goodbye?
Did you think I'd crumble? 
Did you think I'd lay down and die?

Oh oh not I 
I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive !!!

Hey hey !! I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive 

YANG PERGI TAKKAN KEMBALI LAGI

Entry ni aku taip lame dah...rase 28.10.2013.. atok meninggal 26.10.2013 pukul 3 lebih...

Pehh lame giler x meluahkan perasaan kat sini.. busy ke??? hahhahah jawapannye adelah malas dan takde mood.. nak kata hati senang xjuga...susah ati kot.. now in mood sedih.. sabtu lepas atok (nenek tapi aku panggil atok) yang tinggal satu2nya belah en abah meninggal dunia.. kematian yang sangat mengejutkan semua orang.. last aku jumpe atok mase raya.. tu lah last aku rasa masakan atok.. lepas ni dah xde lagi dah.. atok meninggal sebab xcident.. kena langgar dengan kereta ape aku xtau.. yang aku tau driver india.. ikut cerita sepupu aku yang ade kat kg.. atok dengan laki dia naik motor yang pergi kenduri kawin area parit sri..ntah kat mana parit ni pon aku xpasti tapi area parit jawa.. diorang dah terlepas rumah pengantin tu so nak patah balik...then mase tu la kot kena langgar.. next version is kena langgar dari belakang.. sekarang polis tengah buat siasatan lagi... sebab driver tu lepas langgar terus lari..but then dia buat report plak kat Muar..aku rase dia lari sebab takut kot kena pukul... ntahlah.. sabtu tu aku ade intake student baru... so memang busy la sikit..dalam pukul 1.30 macam tu en abah call bagitau atok xcident patah kaki..so aku gegas terus balik...sampai umah cik bedah tak nak ikut balik kampung... dah bergaduh pulak kat situ.. aku sempatla makan nasi jagung yang kolej bagi sebab intake kan..pastu cik bedah call meje mintak temankan en abah.. meje pon taknak sebab ade janji la ape.. last2 aku mengalah ajak en abah pegi berdua.. en abah pulak merajuk... ntahlah semua dah tertulis kan... tangguh sana-sini.. orang datang hantar ubat la.. last2 dapat call bagitau dah kritikal..mase tu tekanan darah rendah... aku pon jerit panggil cik bedah suruh siap jugak pergi sume... mencicit masing2... dlm  dua setengah bergerakla keluar rumah...mase ni la jantung atok berhenti berdegup... xsempat keluar simpang at5 lagi dapat call atok dah takde... mase tu aku rase kosong.. memang macam tak percaya.. ape yang aku mampu buat bace al-fatihah dalam hati... moga- moga berita ni tak betul.. moga-moga atok bangun balik... aku simpan air mata sebab tak nak bagi en abah tengok... nanti dia lagi sedih.. nanti sape nak drive pulak kan.. tapi hati aku rase betul2 kosong... sepanjang perjalanan aku bace al-fatihah dalam hati..aku zikir moga-moga sume ni tak betul... sampai kat senai hujan turun lebat giler.. memang lebat tak nampak jalan dengan guruh berdentum2 tapi aku tekan je minyak nak cepat sampai.. aku tengok abah senyap je..yang bising budak dua orang ni sampai aku mengamuk baru nk senyap.. aku tengok meter minyak ni cepat je turun rupe-rupenye aku tekan sampai 160.. biase dah kena bising ni kalau laju macam ni...harap-harap takkan ade la surat cinta dari pdrm.. dalam pukul 7 lebih lepas sesat-sesat..en abah pon sampai lupe jalan.. aku lagi la memang tak penah pegi sane kan.. sampai hospital Chik call cakap dia dah uruskan semua..so van jenazah terus gerak ke rumah...

Sampai kat rumah aku terus salin baju yela ingatkan takde ape-ape jadi kat atok so aku pakai baju seksa la sikit.. mase ni aku tak berani lagi nak tengok atok..entah rasa macam tak kuat nak tengok.. aku tak tau perasaan aku ape mase tu... aku duduk dengar orang bacakan yaasin .. hanya dalam hati aku sedekahkan al-fatihah..aku tak boleh nak nangis cume bergenang bile tengok orang menangis.. pak ngah sibuk nak cepatkan proses pengebumian... sedangkan pakcik aku ade lagi yang belum sampai..mase tu abang akak dengan meje pon tak sampai lagi.. bergaduh-gaduh diorang adik-beradik... tapi tetap tunggu sampai semua nya ada...bila pikir-pikir balik semuanya ketentuan Allah kan.. alhamdulillah semua dapat sampai sebelum pukul 10...adik-beradik atok.. anak-anak atok... tapi suami dia tak dapat tengok kali terakhir... puas jugak anak-anak tiri atok mintak dengan pihak hospital untuk keluarkan ayah diorang tapi ambulans takde... pakngah tak tak boleh nak tunggu so terus je sembahyang jenazah.. then bawak ke tanah perkuburan parit pechah..kat situ ade suami atok (atok betul aku) dengan pakcik aku...dikebumikan dekat-dekat situ...senang anak cucu cicit nak tengok nanti... aku ikut bawak kereta tapi mana boleh gi masuk kat kawasan tu so aku jaga aisy.. sambil bukak yaassin dalam hp.. tak lama lepas tu ambulan sampai.. memang takde rezeki nak tengok...

Cik bedah cerita atok jantan bagitau yang atok aku bangun pukul 3 pagi malam sebelum kejadian panggil-panggil nama en abah.. yela sebelum ni en abah merajuk kot sebab atok dah sampai dah kat teluk sengat pergi kenduri rumah anak tiri dia... tapi tak singgah pon kat rumah en abah.. sekangkang kera je kan.. dahlah pagi tu en abah cik bedah abang akak meje haikal siti sume la ade kat teluk sengat tu.. aku je takde sebab tido.. atok tak telepon pon.. aku rasa en abah ade call atok kot lepas pada tu.. semoga atok tenang disana... aku dah takde atok nenek lagi dah.. semua dah pergi menghadap Pencipta.. AL-FATIHAH... semoga Allah panjangkan usiaku en abah cik bedah abang akak meje haikal siti aisy.. tak puas lagi bermanja...

Friday, 1 November 2013

BUDGET CHERATING

Selamat pagi dan salam 1 Malaysia.. hahhahahah yok yok giler pembuka bicara... kenapa sekarang aku MALAS??? MALAS MALAS MALAS betul laaa.... entry yang aku buat cume de tajuk je.. ape ni shuhada.. yank entry khas untuk ko pon tajuk je aku bru siap.. acaner ni... nnt bile mood aku mari aku post bebanyak ehh.. semalam aku taip tentang atok pon separuh je.. semoga atok ditempatkan dikalangan orang beriman.. al-fatihah...

Arini nak citer tentang budget cherating sebab esok nak gi sana jumpe my lalink yang kononnye dah gumux tu...nak tengok gemuk mana la sangat.. memula ingat nk naik bas macam biase tetapi..ceh ayat tetapi..gedix sangat bunyi... tapi aku tak tau kenapa la transnasional punye ticket online tu bengong.. last2 mlm td bru dapt check tengok sume tiket penuh.. ari rabu tu aku dh call tanye memang dh penuh...huhuhuhu sedey dok..ade pon pagi sabtu..dah sape pulak nak ambik aku nnt..pok syed macam ok je memula nak amik aku kat kuantan..tapi bile sebut talib ade sekali.. dan dan terus cakap ok xpelah u dengan talib... take care.. apekah maksud itu??? takkan jeles kot.. or menyampah dah tengok muka aku?? takpelah aku seselow je bawak kete..cik bedah dah bising2 ni tak bagi pergi... ala tengok je la esok camne kan... Talib u wait for me hahh.. i nak paww u habis-habisan ni...kahkahkah..mapuih kalau dia bace ni..

so now aku nak tulis budget untuk ke sane ni...ehh skrang dah pandai berbudget2 cik shuhada.. kalau dulu ape je ko beli kan!!!.. hopefully aku xlari budget kali ni..

1 . Minyak kete paling penting.. kang xsampai umah kalau budget xcukup.. kalau 1 liter bersama dengan 15km... jarak dari rumah aku ke kemaman lebih kurang 350km = 350/15 jadi aku perlukan lebih kurang 24 liter ... pergi balik 48 liter.. so total 48 x 2.10 = 100.80 tapi aku kena letak lebih ckit..dalam 120 arr kot.

2. Penginapan pon penting gak ni...xkan nk tido dalam kete kot.. selalunya aku g sne tido quarters.. kali nak merasa betul2 cuti.. cherating cottage.. ehh betul ke yank?? yang penting harga berpatutan 50 semalam.. so aku ambik 2 malam.. 50 x 2 = 100 kipas pon kipas la..setahu aku malam mesti sejuk kat sane..

3. Tiket ke gambang...auwww nk pergi mandi manda bersama.. my lalink dapat tiket promotion.. so cume kena bayar 19.90 .. sewa tube... sewa locker... makan..  aku letak 50..so total 20 + 50 = 70 .. kalau ade lebih baru bley masuk yang safari ehh.. huhuhuh

4. Duit makan...hahhahah yang ni memang selalu aku lari budget..
     - tengahari sabtu jumpe talib nak makan pe yek... xpe yang penting 10 hengget je..
     - petang mestila terus cari sata dan kepok lekor..hahah 10 hengget lagi
     - malam lalink kata nak goreng2 je.. ni budget kena lebih.. dalam 25 hengget
     - jajan2..air2.. untuk malam2 nnt mesti kena letak 10 hengget je shuhada... tu pon untuk 2 malam
     - breakfast pagi ahad macam biase la nasi dagang.. hhehehehee yang ni 5 hengget je..
     - tengahari dah masuk dlm budget no 3 td..
     - petang adelah sangat best sebab nk mkn kat tg lumpur..dh dpt approval dr darling talib dia nk
       velanje...auuww sonoknye!!! jimat cheq
     - supper nk gi tc..makan mcd jom yank!!! budget 20 hengget..
     - breakfast isnin still nasi dagang lagi.. tpi takut kang nampak laksam camne..so kite letak 10
       hengget
     - tengahari rase nak makan gulai kawah arr sebelum balik tu... so 10 hengget lagi

so total nya 10 + 10 + 25 + 10 + 5 + 20 + 10 + 10 = 100

5. Biasela keropok dan satar untuk dibawa pulang sebagai cenderahati.. tapi sebelum tu kira dulu dah bape budget ni ...kuikuikuikui.. 120 + 100 + 70 + 100 = 390 ...ok dh lari.. so balik bwk perut yg penuh satar n keropok je la..

ok nak kuar gi dating dengan budak opis jap... sambil memikir kat mana lagi nak cut budget ni... or nak kena mintak nafkah kat sesape ni..

Saturday, 21 September 2013

RESIPI MEE KARI VERSI AKU !!!!


Adoiii pepagi dah terasa macam nak makan mee kari la.. ok mentang2 perut rasa macam dah ok sikit.. aku rase ade dekat 2 minguu kot perut aku macam tak boleh dah nak makan banyak macam dulu.. faktor usia kah??? atau nak diet ni??? kahakahkaha.. again ketawa kan diri sendiri.. eh suka la!!!

Aku rase 1st time aku try masak mee kari ni tahun lepas kot.. ye memang betul tahun 2012.. sebabnya aku belajar masak mee kari adalah teringat saat2 indah makan mee kari dengan che din.. pastu dengan my bff.. pehhh meleleh air liur ni.. tapi sekarang dont worry kalau teringin je campak2 bahan2 masak la!! beb next time ko datang umah aku ke aku datang sane ke aku masakkan untuk ko ehh.. my promise..



So ni je gambor yang ada sebab last aku masak aritu tak sempat nak ambik.. ye ar orang dah sampai umah aku tengah dok masak lagi.. pastu yang masa jamuan tu pepagi buta aku dah bangun masak so memang tak teringat nak ambik picture.. takpe next aku masak lagi aku snap banyak2 tepek banyak2 kat blog ni.. 1 entry berlambak pic mee kari je..kahkahakah.. mse aku post picture ni ko cakap ni mee kari ayam kan yank!! for your info kat mangkuk aku je penuh ayam..mangkuk orang lain ade mee dengan kuah je..hhahaha.. siann kan.. tapi mase ni cik bedah cakap..ok boleh tahan sedap.. ke dia nak ambik ati aku je.. hehehhe.. dah shuhada tak payah nak membebel sangat.. Jom kita tengok resipi


Ni untuk masak dalam 15 - 20 orang.. saje je aku buat portion besar sikit..kahkahkah!! takdelah ni aku masak masa budak2 opis datang beraya ke rumah...

Bahan-bahan utama yang wajib ada untk versi aku la
 (BLENDED)
- Bawang besar 4 biji (memang besar tau bwang ni)
- Bawang putih 6 ulas
- Halia 5cm (aku suka letak banyak senang nak kuar angin)
- Cili kering dalm segenggam dua (ikut kalau nak pedas letak banyok2)
- Buah keras 2 biji


- Belacan melaka (hehehhehee sebab cik bedah beli belacan mase gi melaka aritu)
- Rempah kari daging
- Santan 2 kotak kecik (aku pakai santan kotak MnS tu sebab malas nak jerit2 suh cik bedah belahkan kelapa)
- Daun kari segenggam
- Bunga lawang kulit kayu manis
- Mee kuning 2 bungkus

Bahan-bahan penyedap penaik selera aku

- Ayam dicincang kecik2 2 ekor (cincang kecik kate cik bedah senang orang nak makan.. kalau aku beso2 senang nak cuci..)
- Segala tok nenek fishball (aku beli yang dalam sebungkus ade 4 jenis.. sayur..udang.. sotong.. ikan)
- Crab stick sebungkus besar

Laa ni je ke bahan2nya.. patut la senang je aku masak..berlagak sangat ni.. untuk bahan penyedap tu kalau ade kerang.. tauhu cina yang kecik2 tu..uhhhh tambah power arr mee kari ni.. memang tak pandang kiri-kanan dah mase makan.. lagi satu kalau ade sambal tumis.. untuk pengemar2 yang suka kan pedas bley buat sambal tumis ye.. kalau aku malas senang bagi pedas je terus.. yelah kat umah tu mana ade budak2 lagi kan..tapi kalau masak untuk orang lain aku letak cili light2 je.. kalau untuk ko nanti yank memang kena pedas power ok!!!meleley air hingus skali..hahahahha

Cara-cara penyediaannya :

1. Sediakan kuali besar hehehhee.. aku guna kuali cik bedah yang buat masak inti epok2 tu.. panaskan dan masukkan minyak sedikit.. setelah panas masukkan bunga lawang dn kulit kayu manis juga daun kari.. lepas daun kari macam sedikit tergoreng masukkan bahan-bahan yang di blend.. tumis sehingga cili kering betul2 masak.. petua untuk tidak menyebabkan orang yang makan sakit perut dan membuat kari anda berbau lebih wangi... ehh yeke??

2. Ok lepas bahan2 yang ditumis betul2 masak masukkan rempah kari secukup perasaan..  lepas tu masukkan air dan belacan.. lepas agak sedikit mendidih masukkan ayam.. biarkan ayam seketika sehingga empuk.. masukkan garam secukup rasa..

3. Sementara menunggu ayam masak kita boleh buat kerja sampingan iaitu mencelur mee kuning.. mencelur taugeh.. bgi aku mee kari ni sesuai makan dengan mee kuning je.. rase tak berselera plak nak makan dengan kuew tiow ke mee hoon.. tapi ikut pada selera perut masing-masing ehh..

4.Lepas tengok ayam macam dah masak empuk.. and air yang kita masukkan tu berkurangan sedikit bolehla start masukkan santan 2 kotak tu.. biarkan mendidih betul2 lepas tu baru masukkan bahan2 penyedap yang lain tadi..

5. Lepas bahan penyedap dimasukkan perlahankan api dan dalam 8-10 minit dan boleh hidang..perhhhh senang giler.. 5 langkah je dah siap mee kari versi cik shuhada!! patutla pepagi pon aku bley masak.. padahal pagi tu mata aku buka kecik je..

Baiklah sekian sahaja #resepicikshuhada untuk kali ini.. cik shuhada ni taip kat sini sebab rase lately ni macam sakit pelupa tu makin teruk..macam kan ade anak 10 nak jaga.. susah betul nak ingat sesuatu perkara tu.. ke banyak sangat berangan ni.. ape pon kita ENJOY !!!!! nyumsnyums

P/S : Beb aku rase nak makan jejemput yang ko masak arr.. camne ekk bley bulat2 comel je..




Thursday, 19 September 2013

TRIP TO MELAKA AGAIN !! PART 2


Morning beb!!! urmm pagi ni sakit perut lagi.. adakah disebabkan sambal ketuk dan petai semalam??? takkanla kot.. dahlah laluan nak ke toilet ni ditutup sebab budak2 tengah exam.. nak gi toilet kena turun tangga pastu naik balik.. balik pon same.. bak kata en topik dah abis kepit dah.. takpe kejap je lagi diorang abis exam tu.. so perut behave ehh 2 jam lagi je.. hehhehehehhe.. ok lah sambung cerita kat melaka semalam.. bile teringat balik makan ikan bakar tu bley jadi sawan oohhh... sedapnya nye!!! terasa kemanisan ikan fresh.. sotong fresh.. udang fresh.. agak-agak nanti cik bedah nak belanja makan situ lagi tak??? hehehhehehhehe

Oklah lepas hantar cik bedah en abah siti and aisy kat homestay kitorang adik beradik trus bergerak dengan pantasnya ke river cruise taman rempah sebab takut tutup.. mase tu dah pukul 10.30 rsenye.. nasib baik 6D tu bukak lagi.. dengan menggunakan duit cik bedah yang ada dalam purse abang.. akak gi beli tiket..hahahhahha.. akak kata nak tunggu gi universal studio lame lagi kan.. so ni yang ada depan mata pegi jelah.. ala RM 13.00 hengget je sorang.. gambar kat situ memang tak sempat ambik sebab masing2 xcited.. aku je sorang yang takut..kahkahakah.. yelah takut gak kerusi tu tak muat nanti camne??? hahhahaha gelakkan diri sendiri.. masuk je dalam caravan tu.. dia susun2 tempat dulu nak bagi stabil.. pastu pakai spec.. pasang seatbelt .. jeng jeng jeng!!! Pengembaraan menaiki roller coster buruk dengan landasan yang dah reput bermula.. peehhh tengah sedap2 mendaki tetiba landasan patah.. jatuh tergolek ohhhh.. dengan angin yang kuat.. menjerit bagai nak giler sume orang dalam tu.. hilang macho beb!! hahhahahhaa.. bergerak lagi sambil elak2 burung2 berterbangan.. penat aku elak.. hahahha tetiba termasuk dalam gua dan berjumpela dengan en naga.. abis kitorang kena sembur dengan air liur naga.. hahahhahaah.. memang best!!! terbaik.. bagi sesiapa yang memang penakut nak naik roller coster aku memang suggest masuklah tempat ni... tapi yang ade sakit jantung tak payah kot...hehehhhehe..

Lepas 15 minit session tu kitorang keluar dengan muka yang pucat lesi tapi kegembiraan.. adik siap nak masuk lagi..hahhahahha.. takpelah dik tahun depan kita pergi USS ok!!! kumpul duit cepat.. keluar tu akak pergi kat kaunter river cruise tanya boleh naik lagi ke?? dia kata ok.. so ape lagi misi menhabiskan duit cik bedah diteruskan.. hahahha.. memang kuang asam punye anak kan!!



Mase ni ingat tak ramai orang yang akan naik sekali kau.. penuh!! sengal lutut menahan ..


Meje tengah kontrol ayu sebab ade budak kecik nak ngurat dia.. sambil menahan lutut kesakitan..


Budak jakun tak penah naik cruise malam2.. ape pon jakun.. semua pon jakun!!


Gambo cikgu saya tak upload kat fb tapi saya upload  kat blog je..kahkahkah... agak2 ade ke anak murid cikgu termasuk blog sy ni???

Dulu mase first time aku naik cruise ni dengan member2 TnP.. pakcik yang drive bot ni yang jadi jurucakap sepanjang perjalanan.. tapi tetibe kali ni diorang guna yang rakaman punye.. adoii mana best.. aku pon tercakap kuat sikit.. mana best guna yang rakam.. tetiba tak sampai kampung morten lagi cd tu jammed... hahahhahaha.. macam tau2 je kan!! pakcik tu cakap mungkin cd pon dah penat yelah seharian bekerja kan.. so dengan senang hati dia bercerita.. baru best feeling nak paham kan!!! terima kasih pakcik.. yang bestnye pakcik ni.. setiap jambatan yang kita jumpe sepanjang sungai tu dia akn ceritakan peristiwa2 yang penah terjadi.. setiap lukisan yang ada kat dinding belakang kedai tu semua ada maksudnya tersendiri.. pasal batu2 kat tepi sungai tu pon dia cerita.. memang best arr. lepas dekat 1 jam pusing2 kat sungai tu kitorang trus balik ke homestay sebab aisy dah bising cari papa mama dia.. 

Balik2 je cik bedah kata ade cerita mistik.. dia dengan siti asyikla dengar orang macam ketuk pintu.. ada lah dalam 3-4 kali siti buka tutup pintu tu.. sebab dia ingat kitorang balik..adoiii serammm!!! esok paginya adik pulak cerita dia nampak orang lalu-lalang depan dia tembus tembok..peehhh nasib baik aku tak tido kat hall tu.. balik tu aku cecepat cop tido atas katil dengan siti... kalaulah aku yang nampak mau terpekik tengah2 malam.. tapi aku tido lena je malam tu..hehhehehehe.. pagi orang lain dah bangun siap makan meggi aku tak bangun2 lagi..penat kan menjerit2 dalam lori 6D tu.. pukul 12 gerak ke bandar hilir  cari makan tengahari.. en abah nak cari survenir untuk kawan dia skali.. so kitorang berenti kat medan depan kapal samudera.. menurut pakcik river cruise kapal sebenar adalah 3 kali ganda dari kapal samudera yang ada tu.. peehhh kalau bayangkan memang besar giler kan! cerita sejarah tentang kapal tu seterusnya aku dah lupe..heheheheh..





Sesi bergambo depan medan sementara tunggu orang2 ni siap shopping.. tengahari tu makan kat dalam medan samudera ni je.. rase la jugak asam pedas melaka.. oklah sedap jugak mkanannya.. tak silap cik bedah kena 70++ kot.. pastu cik bedah borong baju dia, siti dengan akak.. ehh lupe lak baju yang budak tecit ni pakai baju baru tu.. sebab dia kepanasan so cari baju singlet je..aku jugak tak dapat ape.. hehheheh.. yeke??? padahal paw en abah nak beli beg sebab beg aku sikit lagi nak putus.. dapat la 2 beg.. ehemehem 2 skali kan!!! tamak sangat bunyinye.. lepas dari medan ni kononnya en abah nak cari little india.. abis pusing2 dah nak give up sebab tak jumpe.. sekali ehh depan mata je.. tapi en abah turun kejap je sebab tak tahan kepanasan yang melampau.. pastu gerak ke air keroh semula.. tetiba adik call cakap nak gi melaka mall.. yelah layankan jelah budak jakun ni kan.. en abah nak cari power bank.. eley macam kat kota takde.. aku ngan akak pusing2 sekali akak nampak parkson ade jual perfume murah2..offer katanya.. dia memang tak boleh nampak perfume2 ni kan.. temanla aku dengan air liur meleley sebab nak beli duit ngam2 je nak isi minyak sampai ujung bulan ni.. dia beli 3 sekaligus tapi rahsia jangan bagi tau abang.. sebagai upah dia bagi minyak wangi dia yang dia tak suke kat umah tu kat aku.. boleh la dari xdekan!!! lepas dari tu terus gerak balik.. maka tamatla percutian ke melaka untuk kali ni.. bulan 11 ni pegi lagi !!! yeayy!!! hahahhahaha.. Tak rugi kot tiap2 tahun pegi melaka sebab ade je tarikan baru yang kita kena pergi.. nanti aku nak ajak en abah panjat a famosa plak..kahkahakah.. next aku nak ajak diorang masuk taman buaya lagi.. pastu kalau di approve nak masuk coral wonderland kat dataran pahlawan tu.. pastu nak pegi jonker walk.. nak makan tengahari kat hajjah mona asam pedas kota laksamana.. pastu nak ajak jalan pantai klebang sambil cari coconut shake !!! ok tu je.. tahun depan cari lagi tempat lain kat melaka.. hehehehehhe opsss lupe nak ajak makan ikan bakar kat serkam yang lagi satu..hehehehheheh


Wednesday, 18 September 2013

TRIP TO MELAKA AGAIN ???

Melaka??? dari kecik sampai la dah besor gedabak ni dah berpuluh2 kali aku gi melaka.. asal nak cuti je melaka.. takpon en abah dapat duit lebih sikit ajak makan ikan bakar serkam.. memang tak terkira dek tangan la.. mase T&P ukm pon trip gi melaka gak yang dipilih...yang kelakar tu dengan bff pon gi melaka gak..kahkahkah..tapi best kan yank.. tak tahan lagi bai dengan im lepas kawin pon pergi melaka.. hahahahhaha... takde negeri lain ehh??? ada ape kat melaka tu yang asyiklah kita ni nak pegi..tapak warisan dunia kan!!!!

Lepas cuti raya aritu abang, akak dengan meje sebok ajak gi jalan.. cik bedah la ni janji kalau aisy baik demam nanti nenek ajak gi mandi kolam ehhh!!! kononnya nak pegi gambang.. tapi biasela en abah dah masuk 5 series ni susah betul nak ajak jalan jauh.. penat katanya.. yelah duk dalam kete lama sangat kan.. aku start keje 13hb berdua je dengan bos.. sebab en topik sambung cuti sampai minggu depan.. baru sehari keje diorang dah bising suh aku sambung cuti la.. mc laaa.. mc??? adoiii lemah ok.. aku paling takut nak pergi amik mc.. sedangkan beli mc pon tangan aku boleh rase sejuk.. tu tak jumpe doktor lagi tu.. aiyoyoo cmne ni???? akhirnya setelah dipujuk2 dengan kata-kata semangat dari en topik aku decide mc jela..xtahan mintak 2 hari tu..kahkahakahh.. so tghhari jumaat tu gerak gi rumah abang... baru bincang nak gi melaka ke kuantan?? en abah nak gi melaka sebab dekat.. cik bedah nak gi gambang sebab lagi best and makan kat tg lumpur lagi murah.. adoiiiyaaaii mana 1 ni?? sampai ke tgh malam akhirnya decide ke melaka.. againnnn

So benda yang paling aku takut adalah selesaikan masalah mc ni..ingat nak beli je malas la nak jumpe doktor..malas ke penakut..kahkahakah.. tapi call klinik doktor yang baik tu takde..so nak tak nak kena jugak gi jumpe doktor nash... akak cakap doktor ni baik je.. cik bedah dengan akak teman.. aku tak turun dari kereta pon.. akak yang daftarkan.. aku keluar keta bila nama kena panggil... peehhhh tangan dah rase sejuk..nak jalan pon tak boleh.. punyala takut.. sampai naik tekanan darah aku.. masuk2 je doktor tanya sakit ape..aku cakap la sakit belakang..pinggang.. pastu dia nak check tekanan darah.. hahhh kau atas 160 bwh 106 ... dia suh check kat spital kerajaan takut aku ade darah tinggi.. pening mak.. last dia tanya keje x?? nak mc bape ari.. kihkihkih.. dapat je mc terus ilang sume sakit aku.. kuengkuengkueng..





Budak gedix asal ambik gambar je dia buat muka macam.. dia la yang paling seronok sebab ramai orang nak layan dia kan.. nyunyuk2 sayang anty ni.. bulan depan dah setahun kn.. mase ni petang baru sampai umah abang.. en abah dengan meje gi tukar sport rim bibir.. pehhh panas je aku kan... aku yang dah dekat setahun mintak kat en abah.. last2 dia yang dapat.. majukkkk

Lepas decide nak ke melaka siap2 kunci jam pukul 4 pagi.. konon nak gerak awal la so subuh nanti kat RnR je.. kunci pukul 4 bangun pukul 5.. bagus kan 1 jam memekak alarm.. kahkahkaha..so dlm 5.30 mcm tu gerak kluar..sampai RnR kulaijaya berenti subuh n meje nak isi minyak keta.. aisy naik keta sebab cik bedah taknak berpisah dengan dia..biase la cucu tunggal buat mase sekarang..hehhehehe.. dengan kelajuan 110km/h exit tol air keroh pukul 7.30pg.. cari tempat makan breakfast.. akak kata makan bawah pokok mesti sedap..yelah kak layanzz.. gambar tgh breakfast xde plak..kenapa ye?? urmm ntah lupe tak ingat dah..yang penting tak sedap pon makan kat situ.. nasi lemak sambal hampeh.. sedap lagi meje yang buat sambal.. harga pon boleh tahan la jugak dalam RM 73.00 kot.. lepas makan en abah sibuk lagi nak betulkan kereta meje tu..ishh panas je dengar...abis pusing2 kat taman duyong kot..hahahhahahah .. mase ni aku dah hangin je.. dah lah tak dapat sport rim tu kan.. lepas dah penat pusing barang yang dicari tak jumpe dan muncung aku dan panjang patploh depa beregraklah cari wonderland melaka.. sampai2 je dah pukul 10 lebih memang ngam la kan.. tiket masuk RM32.00 untuk dewasa .. RM 27.00 untuk kanak-kanak.. dan RM 16.00 untuk senior citizen iaitu en abah..kuikuikuikui.. so total semua skali (32 x 6 ) + (16 x 1) + (27 x 1) = 235 ... en abah yang belanje sebab mengikut perjanjian tiket en abah bayar makan plak cik bedah bayar..untung kan kami adik beradik..


Ni gambar dari tempat parking.. malasnya nak menapak..doiidooiiii


uhhh sampai gak depan pintu masuk.. cuaca mase ni memang sangat terik panasnya.. 



Muka orang kena bayar tiket masuk dengan muka orang yang tak payah kuar duit berbeza kan!!hahahhaha..



Budak masham dengan papa!!! baru bangun tido..sedap kan tido kat keta anty!!


Untuk ke tempat mandi kena naik tram ni.. aouuucchh mase ni dah terasa teriknye..abislah terbakoo



Kan kononnya nak ajak aisy mandi kolam besar..puasla dok pujuk dia..rupe2nye takut air..ape la aisy ni..kat bilik air kemain mandi tak nak kuar.. kat sini nangis2.. penat je anty tiupkan penampung tu..

Aku rase gambar lagi best kot dari wonderland ni.. sebab maybe tempat baru kan.. so tak banyak pokok2 dan kawasannya memang sangat panas.. aku cume mandi kat tempat budak2 sebab ade tempat teduh.. pastu gi la layan terusan suez yang panas berdenting dan takde ombak.. memang legam arr muka.. tengahari masing2 dah kebulur.. makanan mahal nak mamps.. set nasi 12hengget.. burger 8hengget kot.. ntah aku tak pegi beli.. en abah dengan meje yang beli..berebut2 makan.. buat alas perut.. pastu sambung mandi lagi.. kali ni aisy dah ok sikit la..pukul 3 en abah dah bising lapo la ape la nak kuar..padahal dia nak gi betulkan kete meje tu..kan pagi tadi tak jumpe kedai.. sekali bleh plak pak guard kat wonderland tu ajak nek motor gi kat tempat sparepart barang... dalam kul 4 lebih gerak kuar dari Melaka wonderland.. rasenye memang takkan repeat pegi sini lagi kot.. serikk.. tak best lansung.. lepas bincang2 decide nak tido sini semalam.. sementara en abah meje adik n siti gi betulkan keta.. aku cik bedah akak n abang gi cari homestay.. jalan2 jumpe signboard ambik no tepon terus call..ok settle 120 1 malam 2 bilik.. kerek gak la makcik yang tunjuk umah tu.. cik bedah saje la cakap nak tengok umah dulu.. dia bley selamba cakap mana boleh tengok2 dulu.. terus bayar je.. cik bedah ape lagi.. ingat aku takde duit ke nak bayar.. terus je dia bayar..hahahhahahahaa.. so ape lagi kitorang duk lepak2 makan kuaci.. makan roti.. aku tolong abiskan bubur aisy..kahkahakah.. layan lelap kejap dalam sejam lebih en abah call ckap dah siap.. kira suh tunjuk jalan.. ala bukan susah pon..terus je itupon nak suh orang bengkel tu tunjuk jalan.. memang sepandan en abah dengan meje.. dia memang takkan redah la kalau tak tau jalan.. set jumpe kat river cruise taman rempah sebab homestay tu dekat giler dengan river cruise.. dari pukul 6 lebih sampai dekat maghrib tngu tak sampai2 macam jauh bebenor.. aku memang panas je.. nasib baik kat situ ade jual ice blended so terubat la sikit rase panas tu.. cik bedah siap ajak maghrib kat situ je.. kat river cruise ni jugak ade jual kerepek pagoda @ kerepek udang geragau yang paling mahvelous.. ni bulan 11 nanti pegi aku nak borong banyak lagi..memang sedap sehingga teringat2 sampai sekarang.. 

Lepas maghrib masing2 memang kebulur giler maka misi mencari medan ikan bakar bermula.. puas gak la interview pakcik jual ice blended tu.. so kompom pegi medan ikan bakar crystal bay alai.. konon tau la jalan nak ke sana ni.. sekali kau sesat..terpaksa guna gps i ni..dah la mase tu bateri dah nyawa2 ikan.. sampai jugak la.. en abah bising2 jugakla..hahhahaha.. SELAMAT DATANG KE MEDAN IKAN BAKAR CRYSTAL BAY ALAI MELAKA .. sebab2 pilih tempat ni menurut kata pakcik ice blended sedap dan murah sikit berbanding dengan umbai.. ohhh oklah sebab sebelum ni asyik gi serkam je kan...


Muka hepi kan sebab dapat makan..huhuhu..love ikan bakar..nyumnyumnyum!!


Tengok lauk tak sampai lagi nasi lemak dah sebungkus.. hahh tulah sbuk lagi nak gi kat bengkel tu kan..hehehhehehhe.. lebiu la en abah


Insan yang pasrah sambil berdoa janganlah banyak sangat diorang pilih lauk.. abis kopak2 .. thanks cik bedah.. bulan 11 nanti velanje lagi ehh!!







Gambar-gambar lauk yang dipilih oleh en abah meje dan akak .. ikan jenahak kot 2 ekor setengah .. ikan pari bakar .. sotong goreng tepung yang ni sampai dulu berebut la dengan adik..dia kan gile sotong.. ikan belum sampai sotong dah lichin.. adik siap curi2 kat pingan aku lagi.. memang kuang asam.. kupang sambal.. dan udang nakar..en abah order sayur tak sampai.. jumlah keseluruhan yang perlu di bayar cik bedah 230++ kot.. rse oklah sebab udang tu memang besar.. pastu nasi lemak je 18 bungkus.. air 3 jug.. kenyang sampai nak pengsan..

Balik tu bincang adik beradik nak gi masuk 6D kat river cruise.. petang mase tunggu en abah sampai akak dah survey so dia memang nak masuk jugak.. ape lagi en abah cik bedah aisy n siti tinggal.. kitorang pegi adik beradik je.. citer ni sambung esok arr penat taip dah ni...kuikuikuikui lagi pon jam dah menunjukkan 5.05 petang..mase untuk balik.. arini perut macam dah ok sikit.. yelah semalam nak taip pon tak boleh.. punyela sakit macam usus kena pulas2.. balik ni nak masak sambal ketuk pedas2 (oii tak sedar sakit perut!!) campur dengan petai.. ayam goreng.. dah sedap sangat dah ni.. meleleh ayak liur.. jom yank kite masak!!! see u tomorrow!!

P/S : entry kawin ko aku perap dulu ni..hehehhehe.. nak cari gmbo lagi.. miss u beb!!!




Tuesday, 13 August 2013

SELAMAT HARI RAYA !!!

 Hai !!!! (nada upin-ipin). sejak putera asyik ada kat rumah ni memang nada ni la yang aku selalu jeritkan.. asal nk minum susu je jerit hai !!! nama saya upin ni adik saya ipin ni kawan saya aisy yang noty takmo minum susu... hahhahahaa terus sedut susu.. kenapa ye baby2 sekarang suka sangat tengok upin & ipin ni..macam paham je.. lain la aku kan...hahahhaha.. faveret ok upin ipin ni...klu takleh tido layan upin ipin gelak sensorang terus lelap.. hilang semua serabut dalam otak ni..tengok episod yang sama pon boleh gelak lagi.. crazy gurl.. putera demam.. sakit tekak.. sian dier tak boleh minum susu.. aku dah dapat rasakan betapa sakitnya tekak tu..setiap kali telan air liur rasa macam nak terkencing.. tu kita yang dewasa ni plak baby lagi.. abang & akak pegi 3 klinik ahad aritu.. malam tadi baru ok sikit.. minum susu guna picajari..masuk 2 kali pujuknye 10 minit..nak bagi susu 4 auns sejam baru abis.. tu pon kalu tak muntah.. aku rasa arini dia sihat dah kot..harap2 la.. cik bedah pon sama demam jugak..dari sebelum raya lagi.. demam..kepala pusing.. tangan kebas.. boleh dia jalan cakap rumah macam terjongkit...mase kat kampung lagi la..tetibe cakap jari kebas tak rasa langsung.. kelam kabut atok aka nenek aku urut..makan pil kalsium lagi..panadol.. pon tak baik..sebelum balik atok tiri aku cakap kat cik bedah.. " tulah sapa suruh masuk kebun orang tak bagitau.. tak bagi salam dulu? " eh perasan betul orang tua ni..macam la tu kebun dia..memang patut pon makcik pakcik aku nk jual..dia sesedap je bagi makan anak-beranak dia.. bila anak-anak nenek aku balik harem dia nak carikan makanan.. dia tinggalkan nenek aku sensorang lagi kat rumah.. aku rasa mesti dia sibuk nak 'pagar' kebun belakang umah tu sebab takut adik-beradik abah nak jual.. hello setahun sekali je aku balik kampung tu.. cik bedah pon round2 je belakang rumah... kononnye nak tengok ade tak kelapa sebab dia nak beli..sekali demam sampai mengigil2.. atok tiri aku tu siap cakap pegi cari orang yang pandai2 ubatkan.. aiiyyoooo memang aku malas la nak balik kampung lagi..dahlah memang aku tak suka nak balik sana.. tambah lagi buat macam ni.. cuba bayang dah banyak kali raya aku rase..ke sejak dari kecik.. pagi raya time orang sibuk solat hari raya kat umah nenek baru nak sibuk sembelih ayam kampung..sibuk nak rebus cabut bulu bagai.. oiii pagi raya kot!!! pastu mesti takde ketupat dan lauknye cume kari ayam kampung tu dengan kuah lodeh..dahlah pukul 12 baru dapat makan pastu dapat makan alahaiii baru nak ambik lauk dan kena sound.. anak 6 orang..menantu cucu cicit masak ayam 4 ekor...cukupkan!! kalau dulu mase kecik lagi la yang aku ingat hari raya makan nasi lauk ikan asam pedas... pastu aku sibuk tanya ayam takde ke tok?? memang nak kena ketok kan!!! setahun sekali raya asam pedas yang dia cari ...  tak paham la aku.. aku raya maybe sebab alasan ni aku memang moody je kalau balik kampung belah abah.. sedih pon ade yelah aku orang kampung...nenek aku sayang yang duk bandar2 je.. kitorang adik-beradik tak dilayan pon.. sobsobsob.. lainlah kalu raya umah belah cik bedah!!! phewww... baru nama nikmat beraya ok!! last raya sebelum arwah nenek (atok sakit kaki) meninggal xsilap 1994.. lame kan tapi masih dalam ingatan aku..macam nak ulang balik raya mase tu.. petang sbelum raya aku sampai tengok pakcik aku tengah kacau dodol.. ade yang bakar lemang.. ketupat dah dalam periuk..guna kayu bakar.. abis berasap satu rumah...kat dapur sup gearbox..tulang satu periuk tengah mendidih..buka makan sup gearbox.. banyak sangat sebab atok aku memang berniaga barang basah ni...so biasenye kalau nak raya dia akan jual lembu..so tulang2 sume dia tak jual sebab nak bawak balik bagi anak cucu makan... rendang.. kari ayam.. ayam masak kicap.. sambal goreng.. lodeh.. memang meriah..makan berebut2 padahal banyak lagi dalam periuk ni.. ingat lagi pakcik aku makan satu pinggan penuh... tengah2 makan boleh pulak dia terkentut dengan busuknya... macam makan telur rebus sepapan..dan yang paling penting arwah atok aku tak penah lupe nak beli air oren yang dalam botol hitam tu.. ade perisa pisang.. sarsi.. soda.. bile aku sampai je mesti dia panggil " Kusni !! Kusni!! (sebenarnye yusni..atok cakap muka aku macam yusni jaafar..sebab tu dia panggil aku kusni) mehh atok ade beli air oren!! berdozen2 dia beli..pastu dapatlah duit raya seorang 2 ringgit..tapi aku mesti dapat lebih seringgit punya...hahahahaha!! mase tu 2 ringgit dan besor ok!! gi kedai atas tu boleh dapat seplastik beso jajan.. sebab tu jugak aku mesti dapat lebih seringgit..hhahahaha banyak mulut kan.. nak itu ini.. so senang atok bagi lebih nahh gi beli sendiri sana..  walaupun arwah atok dan nenek bukan orang senang tapi setiap kali raya memang meriah cume lepas atok sakit kaki meninggal tak silap lepas raya haji kot.. dah tak meriah sangat la..yelah takde orang yang suruh buat itu ini kan...tapi sup gearbox tu tetap ade.. lemang dengan dodol jarang dah buat..ketupat lepat tetap ade sebab pakcik aku ade duduk sekali dengan atok...so diorang buat mana yang pandai je.. tak rase dah dodol sedap kayu api...walaupon peristiwa ni dah 19 tahun berlalu tetap segar dalam ingatan betapa meriahnya.. cik bedah citer memang dari kecik kalau aku balik umah atok biskut jajan memang penuh dalam bakul motor.. nenek aku siap ajak pegi dmart ..merempit cik bedah bawak mak dia.. sebab tu kalau diorang tahu aku nak balik macam2 beli dan sebab kot aku comel semacam je ni..hahhahahaa..


Haahh ni la oren bodoh yang atok aku belikan.. pic google

Arwah atok meninggal pulak tahun 2000.. so lepas tu memang kena balik kampung en abah je laa.. kadang-kadang raya je kat umah..cik bedah masak lagi best.. macam tahun lepas ketupat.. lepat... ayam kicap... ayam masak merah... lodeh .. pastu aku gatai siap masak sambal goreng & kuah kacang.. woww!!!! nikmat ok..heaven.. baru nama raya.. jgn terkejut cik bedah kalu masak ayam sekali 5 ekor ok!!! anak 4 orang je..sebab tu aku sedih tahun ni balik kampung.. dahla kari ayam.. aku mana suke sangat kari.. pastu nak makan asyik kena perli je dengan pakcik aku..yess aku tahu memang dia gurau tapi cube kalau korang yang kena..dahlah makan pukul 12... ambik nasi hempet sikit dah kena ehh tak boleh makan banyak2 sikit je.. nak senduk ayam kena lagi..akak cakap kalau dia tak lame merajuk terus tak makan..tapi aku peduli hape makan tetap makan tapi sekali tu jela..nak ulang??? no!! merajuk...kalau kat umah dah makan 3-4 kali kan..sedeyyy!!! nak makn mee bandung pon tak dapat... en abah tu trus je balik..tak singgah mana2 pon frust pg raye kena cabut bulu ayam..kahkahkahkah..pakat gelak dengan akak...ampun bah!! tulah suh raya kat umah taknak...padahal petang tu aku dah siap anyam ketupat..dan dan tukar planing..kalu kat umah kan abah tunggu orang hidang je.. nasib baik malam raya tu singgah umah mak akak..dapatla merasa ketupat, rendang, ayam kicap dan sambal goreng.. aku makan banyak sikit sebab tau dah pagi raya mesti lambat makan..lagipon malam tu aku yang drive sampai kampung..pelik la macam mana mata aku boleh tahan sampai pukul 3 pagi??? biase kul 12 je aku dah menguap2.. hehehhe.. sebabnye mulut aku dok kunyah popiah nestum.. sedap ok..menambah lemak di badan..aku rase kuih ni lah yang paling mudah budak sekolah tadika pon bley jual tahun depan.. ni tengah menaip pon kunyah2 lagi... hahhahaha.. yank ko nak sebalang tak???


Pukul 2 petang dah tinggal setengah.. woii 3 jam lagi ni nak balik..

So petang raya tu jugak terus balik umah abang.. cik bedah dengan demam kebasnya.. sampai dah malam gak sebab singgah makan kat machap lame gak...layan si kecik tu makan bubur ayam.. last-last dah lambat sangat anty tolong abiskan...senang seminit je..huhuhuhuhu.. sampai dalam pukul 10 lebih terus request ayam kfc kat en abah.. 15 ketul tunggu sampai 11 lebih..tersengguk2 aku tunggu..sampai umah abang akak bawak bekalan dari umah mak dia.. wooww supper ye sampai dekat pukul 1 pagi..3 ketul aku sorang je..tak sedor muka dah tembam macam peha ayam... walaupon tak meriah sangat raya ni tapi aku rasa bahagia je sebab semua adik-beradik aku ada.. tahun ni rasa macam mesra sangat..akak pon dah tak buat muka muncung2 lagi.. pastu pagi tu bangun pukul 10 makan meggi..sambung lagi tengok tv sambil tidur2 ayam.. dah pukul 3 lebih baru gi umah mokda..sebab makndak dah kat sana.. makan nasi..ikan 3 rasa..kari daging..tapi tak best sambal ketuk mokda takde.. cik ade 3 adik-beradik perempuan.. mokda.. makndak dan cik bedah..mokda ni dah macam mak bagi diorang...so raya kedua mesti gi umah dia..dekat dengan kubur arwah atok..kalau dulu raya kedua memang penuh orang.. sekarang masing-masing dah ade komitmen..raya rumah sendiri.. so malam tu terus balik rumah.. sian cik bedah tak larat sangat tengok muka.. bangun sikit dan pening tak tahan nak kena baring..so raya ni banyak aku la yang kena ingatkan..buatkan.. tak best.. ma cepat baik ehhh!!!


Ni cik bedah dan akaknya aka mokda 


Cik ani (wife cik oonn) mokda cik bedah abang & akak

Raya ke-3 misi diteruskan pergi umah cik oonn pulak.. ingat dapat baung masak lemak cili api campur kencur..jap lagi dah abis.. tapi dapat la makan siakap bakar...peehhh mahbeles ok!!! cik oonn gi bukak kedai sana... balik tu singgah umah kawan en abah urut aisy..kesian bergenang airmata aku tengok dia nangis sakit kena urut..nangis sambil tengok semua orang mintak tolong..mulut mamamammmaaamaa... aku rasa makcik tu urut kuat sangat.. balik terus badan panas2.. demam.. sapu dengan daun bunga raya sejuk kejap je.. esok paginye abang terus bawak gi klinik.. orang ramai raya2 ni gi klinik..dia tak check suhu..pegang dada sikit2 terus suruh ambik ubat... memang macam tu ehh doktor check??? balik terus taknak minum .. dahla aritu ramai yang datang umah.. mula2 diorang pegi rumah makndak.. pastu serang pulak rumah cik bedah...aku malas la nak masak2 sebab makndak dah masak...ingat goreng2 nugget je.. sekali akak bagitau mak dia nak datang ang mak dia puasa.. so kena la masak.. so cik bedah pon nak jamu sekali yang lain.. ambik kau kelam kelibut masak ayam masak kicap.. sambal terung dengan daging .. tu je yang ada.. berebut makan.. aku dari pagi cume makan roti prata je..malam dah pukul 9 baru dapat makan nasi.. macam mana nak kurus????malam tu aku siapkan buat satay.. potong2 daging lembu dengan ayam.. blend rempah.. hentam je masuk ape2 je..sebab cik bedah ikut sekali abang dengan akak hantar aisy gi klinik..tinggal aku dengan siti je.. hah kau semalam rase dah terlebih masin..kahkahkah.. cik zarah jiran sebelah umah tokey satay cakap sedap dah ni..garam je kurang sikit.. ko nak kawin ehh!!! hahahahah selepek kena.. apesal ek kalu masak masin sikit je orang cakap nak kawin?? sebab kalu orang nak kawin ni suke berangan je sebab tu bila masak sambil berangan jadi termasin??? tapi aku tak berangan pon mase tu.. cume tengah tengok tv je.. abis kalu mak- mak yang masak termasin  tu nak kawin lagi ke?? ahahhahahaa.. biase tu la yang aku jawap dengan cik bedah.. sori mummy!!! yang tak tahan tu kuahnya pon masin gak... gelakkan diri sendiri.. takpelah raya haji nanti cuba lagi!!

Tahun 2013 ni first time pakai baju sedondon.. memang meriah!! mula-mula nak pilih warna purple last2 dalam jakel tu cik bedah boleh cakap hijau ni lagi cantik..dahlah abang dengan adik2 tu melepak hitam... sian diorang..kahkahkah.. ala bukan selalu pon.. saksikan gambar yang gelap lagi senget sebab budak darjah 6 yang jadi tukang ambik... nasib baik aku tak beria pakai listik bedak bagai..




bang muka ko macam tak berapa nak nampak.. dik gigi je nampak..hahahhaha


aisy pon sedondon ok nenek


kan aku cakap mesti gi ko je nampak.. tenggelam mata aku tengok gigi ko dik


Ehh apesal lebor sangat muka ai ni!!!




en abah dengan cik bedah ni kalau ambik gmbar gini la rupenye..

Semalam settle rebus ketupat & lepat.. tapi arini pulak ku yang kena keje..ingat nak amik mc.. tapi ...... ala keje je la.. bukan buat ape pon ni.. makan2.. bace blok.. di taip entry ni dari pukul 10 pagi sampai dah dekat pukul 3 ni tak abis2.. harap2 balik keje nanti dah ade ayam kicap..ayam merah .. lodeh dan rendang!!! Last sekali aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.. tahun ni aku tak ucap kat sape2 pon.. saksikan muka kelaparan sambil menghitung jam..bile la nak pukul 5 ni!!! cepatlaaa


Pakai baju raya ke kak!!!

LeMbu GeLeTeK BoYo,
BoYo PeKoNg TiN,
SlaMat HaRi RaYo,
MaaF ZaHiR BaTiN

BeWoK JeLiR PoKko,
PoKko NyeNye MuLa,
MiNtAk MaAf BeLaKo,
SaLaH SiLaP MiNtAk HaLa



Tuesday, 6 August 2013

RAMADAN 2013 - EPISOD 2

Urmm entry lame aku perap last2 tajuk je ade..hahhaha.. tahun ni sangat takde mood berpuasa.. yelah mungkin Allah nak uji aku yang sangat jahil ni.. dh berapa tahun aku puasa penuh and this year memang aku akan ingat sampai bila2.. aku cume dapat mula puasa 23 Ramadan .. sedihnya : (  Aku rasa give up sangat.. menangis sorang2 rasa tak sanggup nak lalui ujian ni... tapi alhamdulillah harap-harap aku dah semakin sihat sekarang ni .. so start 8 puasa aku dah takde mood sangat nk masak.. sian cik bedah .. tapi aku tolong la jugak.. ade hari aku jugak yg masak tapi dalam keadaan yang tak selesa.. aku banyak abiskan masa kat dalam bilik.. sebab semakin banyak aku bergerak semakin banyak jugak bleeding tu.. aku rasa macam blood tu dah abis dlm badan.. so now kena makan makanan yang boleh naikkan balik hemoglobin dalam darah ni.. bayangkan aku boleh bangun tido.. bangun tido dari hari sabtu tengahari sampai petang ahad.. semua orang tahu yang aku merajuk sebab diorang tak kejut aku masa sahur.. hakikat sebenar aku menahan rasa tak selesa sebab setiap 2 jam aku akan bangun tukar exhange je.. sampai rasa loya nak muntah.. alhamdulillah isnin tu terus stop.. nanti aku share pasal vitamin yang aku makan ni..

Ok stop cerita sedih.. walaupon dalam takde mood nafsu makan aku tetap same...hehhehhe.. memang tak boleh dinafikan.. puasa tahun ni aku masak sambal terung je 5 kali.. beli terung fresh2 depan rumah 2 hengget.. cik bedah dengan en abah makan bertambah.. 2 hari lepas aku masak lagi.. abang dengan akak ade kat rumah perggh sampaikan ke sahur makan bertambah2 ok!! sedap sangat la tu kan...huhuhhuhu puji diri sendiri lagi ni... semalam ingat malas nak masak sebab nak pegi kota awal..nak cari kuih raya ( kuih la sangat padahal keropok jajan) dengan air gas. tapi en abah telah menyepoilkan keadaan.. dia sibuk nak betulkan motor macamkan nak bawak motor tu balik kampung...stress je aku.. last2 kena masak jugak.. aku bangun cik bedah dah start goreng puyuh dengan ayam... so aku kupas-kupas bawang masak lemak cili api.. kali ni dia punya marvelous adik boleh tambah sampai 4 kali.. tak penah2 bulan puasa dia makan banyak macam tu.. abang jangan ceritalah mula-mula ambik sikit last2 tambah jugak 2 kali.. up up sendiiri lagi..sampai kota dah dekat pukul 9..kelam kabut la mana nak ambik ayam.. kejarkan kedai takut tutup awal...urrmmm memang tak sempat so malam ni keluar lagi misi ke peace collection..cari seluar baju bag selendang brooch...uissshhh banyak lagi ni kena cari..

Kali ni aku banyak juga cube resepi baru sendiri.. tapi yang peliknya ade mase macam sedap sangat tapi kadang2 aku sendiri boleh rase tak sedap.. resepi same je .. pelik kan.. antara masakan yang berjaya memikat hati adalah sambal terung tu.. ayam percik madu.. ikan tauchu.. sayur campur paru.. lemak cili api.. sup tulang ..ehh ckit je rase macam dah banyak sangat jenis lauk aku masak tu..hahhahaa.. alhamdulillah sampai abis puasa 3-4 je buka kat luar.. yang lain semua masak kat rumah sama ada aku atau cik bedah yang masak.. sekali buka kat steambot.. sekali buka kat teluk sengat.. arini buka kat kota kalau jadi.. aku pulak sekali buka kat lotus dan sekali lagi buka makan mcd kat larkin sebab hantar farah balik naik bas..

Ramadan 2013 ni jugak satu keluarga Haji Abdul Shukor berkabung sebab adik yang paling bongsu mereka pergi untuk selama-lamanya .. Cik bedah orang pertama yang dapat tahu sebab pakcik aku ni memang dari muda memang rapat dengan cik bedah.. mula-mula dapat msg maksu aku bagitau cik cam sakit.. buang air sepah-sepah.. dahlah sms tu sampai kat adik sebab dia guna no cik bedah.. dah pukul 4 baru dapat bace sebab dia balk sekolah lmbat.. cik bedah dah tak sedap hati dia call banyak kali tapi tak angkat.. sekali bace kat fb syimah cik cam dah masuk hospital kulai.. cik bedah call lagi tak angkat jugak.. pukul 7 adik balik bagitau sms cakap "Mak jang abah dah takde" .. darah tinggi cik bedah dah naik..dia call baru angkat tapi dengar suara maksu dengan syimah nangis je.. Innalillahiwainnalillahirojiun .. cik cam pergi untuk selamanya menghadap yang Illahi.. pergi tanpa pesan apa-apa.. ralat sangat sebab memang dah lame giler tak jumpe.. kalau dulu setiap minggu mesti datang rumah.. syimah dengan syahmi pon banyak membesar kat umah aku.. syahmi punya uri tanam kat rumah cik bedah sebab tu dia tak lupa kat cik bedah... sebab tu cik bedah la orang pertama yang dia cari... sedih sebab tak tau kenapa sejak beberapa tahun lepas dah tak rapat lagi.. sejak aku keje cherating memang setahun sekali je jumpe mase raya..tahun lepas aku datang rumah dia sanggup cari udang galah... tu last aku jumpe dia makan udang galah masak tom yam.. pastu jumpe sekali lagi tak cakap sangat kat rumah mokda.. mesti arwah merajuk dengan kitorang kan sebab dah lame tak pergi jenguk dia kan.. sedihnya.. menyesal sebab aku tak sempat nak balas budi arwah jaga aku mase kecik...mana je aku pergi mesti dia datang.. ape je aku nak mesti dia bagi.. setiap kali aku ingat aku cume mampu sedekahkan Al-Fatihah.. semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman.. semoga segala amalan nya di terima Allah.. Aku harap aku boleh balas budi arwah kat syimah dengan syahmi.. sampai sekarang semua orang tak boleh ingat mesti sedih..

Oklah tak mampu nak taip dah..airmata asyik bergenang je ni.. arini last keje.. so penutup entry pose hahahha.. 2 entry je??? kuikuikui.. nak wat camne mood tak mari.. jumpe lagi entry raya pulak.. tahun aku nak ambik gambar banyak2 tak kira..so penutup tirai aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN !! bagi yang ingin memandu pulang berhati-hati dijalan raya.. ingat yank jangan bawak laju-laju.. jangan ikut belakang lori balak.. jumpe raya nanti!!! ko datang umah aku eh!!! huhuhuhuhu






Thursday, 18 July 2013

MENYANYI MENGHIBUR HATI

Aku Yang Dulu - Tegar

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang
Dulu Ditendang Sekarang Ku Di Sayang
Dulu Dulu Dulu Ku Menderita
Sekarang Aku Bahagia
Cita-cita Ku Menjadi Orang Kaya
Dulu Ku Susah Sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah Pada Yang Maha Kuasa
Memberi Jalan Untukmu Semua

Hidupku Dulunya Seorang Pengamen
Pulang Malam Selalu Bawa Uang Recehan
Mengejar Cita-cita Paling Mulia
Membantu Keluarga Di Rumah
Sekolah Dulu Ku Ngak Punya Biaya
Terpaksa Ku Harus Mencari Nafkah
Tetapi aku Tak Berputus Asa
Pasti Yang Kuasa Memberi Jalannya

Hidupku Dulunya Seorang Pengamen
Pulang Malam Selalu Bawa Uang Recehan
Mengejar Cita-cita Paling Mulia
Bersyukur Masuk Dapur Rekaman
Sekolah Dulu Ku Ngak Punya Biaya
Terpaksa Ku Harus Mencari Nafkah
Paling Bisa Bantu Dengan Penuh Cinta
Cinta Yang Penuh Warna

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang
Dulu Ditendang Sekarang Ku Di Sayang
Dulu Dulu Dulu Ku Menderita
Sekarang Aku Bahagia
Cita-cita Ku Menjadi Orang Kaya
Dulu Ku Susah Sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah Pada Yang Maha Kuasa
Memberi Jalan Untukmu Semua

Sejiwa - Spring

Pada Irama Ku Berpesan 
Lagu Ini Ditujukan
Padanya Yang Tersayang
Kasihku Kau Pernah Dipersia
Lalu Ku Bawa Cintaku
Sebagai Penawarnya
Biar Lukamu Masih Terasa

Sesaat Engkau Tidak Ku Temu
Bulan Seakan Pilu
Tiada Dapat Beradu
Begitu Jika Engkau Membisu
Badai Jauh Dilautan
Tiada Ketepian
Sebegitu Cintaku Padamu

Usahlah Cinta Dibawa Bersama
Ditenggelami Mentari Di Timur
Gelap Gelita Tiada Bercahaya
Ku Tiada Berdaya
Inginku Selalu Di Sampingmu
Tiap Waktu Siang Melambai Malam
Bagaikan Senja Denyutan Cinta Kita
Penyambung Hadirnya

Akan Ku Bina Istana Bahagia
Menjadi Lambang Kasih Berpanjangan
Hentikan Airmata Pedih Kenangan
Yang Mencakar Perasaan
Mekarlah Bunga Cinta
Seharum Wangi Kemboja
Mekarlah Bunga Cinta
Di Taman Kita Sejiwa

Wednesday, 17 July 2013

RAMADAN 2013

Waduh-waduh lama bener tidak menjengah kat sini.. bukan bersawang je ni siap ade labah-labah duduk skali.. kenapa ye takde idea?? maybe bz dengan boypren je sampai tak sempat nak pikir ape yang nak diluah kat sini.. ke aku asyik sangat baca blog kak di ni.. memang pecah perut la kalau baca.. tenang otak jap.. so ramadan kali ni aku sangat sedih sebab tak boleh berpuasa.. tak penah umur ok!! itu yang buat aku stress je skrang ni.. ujian dari Allah kot.. dah jangan sedih-sedih Cik Shuhada..

Bulan puasa ni rasenya aku dah sain kontrak jadi tukang masak selama sebulan.. cik bedah memang dah tak larat la nak masak kalau dah petang-petang ni.. takpe menambah kemahiran dan pengetahuan.. sok dah kawin senang dah pandai masak.. cehh puji diri sendiri.. ala aku belasah ke masak janji sesedap rasa di tekak aku.. hahahha

(Sahur - 1 ) Siang tu aku balik keje pergi kota cari barang kuih.. punyala ramai manusia kat kipmart tu..sesak nafas ok.. peluh jantan pon boleh kuar.. tahun ni ramai betul orang berniaga.. banyak barang abis.. balik tu ingatkan nak masakla sardin sotong.. tetapi aku dengan selamba badaknye tertido.. then terbangun pulak pukul 5.15.. hahhahahahaa.. memekik cik bedah kejut.. aku msk sotong 5 minit je siap.. siap goreng telur dadar skali.. ko mampu?? gile besor api aku bukak.. walaupon aku tak boleh puasa tapi aku tetap kena bangun makan.. kalau tak bila lagi aku nak makan.. dah macam orang puasa.. makan ekspress kunyah 4-5 kali telan.. jangan amalkan ye tak elok untuk kesihatan..begitula kisah sahur pertama saya..

(Berbuka - 1) Puasa pertama seluruh negeri Johor, Kedah dan Melaka adalah cuti.. konon2 nak bangun lambat sekali pekerja cik bedah semua takde..adoiiyyaaii aku la yang kena tolong ni..penat gile ok..lps siap kuih terus memasak pulak.. asam pedas ikan pari & ikan merah, kenapa ada 2 jenis ikan??? sebab cik bedah tak makan ikan pari.. jadi kena la asingkan.. sayur kailan belacan sbb ikan masin dah abis, air hoclick ais..settle 1st day.. sahur memang aku perangat je lauk buka..xkuasa nak msak pepagi..

(Berbuka - 2) Puasa kedua dah keje.. nasib baik opis bagi balik awal.. tapi aku terserempak pulak dengan Farah.. tanya2 dia cakap nak pegi klinik.. aku pon antar la..tak sampai ati nak biarkan diorang jalan...boleh tahan jauh la jugak.. pastu singgah bazaar kecik penawar ni... mabuk ok macam2 bau ade.. ayam panggang itu sangat menyelerakan.. tapi aku sedar bahaya aku bawak 10 hengget je.. so tidak terjebak di situ.. aku cume beli kuih kasui yang pahit terlebih kapur dan roti jala tak berapa sedap.. 3 hengget je abis..pastu aku belikan farah air tebu untuk diorang buka...baiknye bakal kakak ipar awk ni farah..hhhaaahhha.. sampai rumah terus pegang bawang buat rencah dulu..en md noh nak asam pedas lagi..ikan mayong dia tulah.. cik bedah plak ikan ungaaa masak kicap blackpepper.. aku lak nak makan sardin ikan.. sayur ape ekk tak ingat dh..hahahha

(Berbuka - 3) Aku balik awal kul 4 lebih dah smpai..lepak tengok tv.. pastu buat rencah ayam bakar.. then nak masak lemak cili api.. sayur bunga kobis campur tempe campur paru campur cendawan butang.. air ambik je air yang cik bedah jual..senang!! sebab aku dah penat.. leceh gak la nak bakar ayam tu..marinate 10 minit je.. tu pon dah sedap sangat...huuhhh perasan lagi ni..

(Berbuka - 4) Ari sabtu halfday je..balik terus terlelap sebab pekerja cik bedah dah ada 2 orang..senang ati cikit nak tido.. tapi malam ni abang balik.. ade putera aisy!!! hilang penat dapat cium pipi montoxs macam anty tu.. aku nak buat ikan msk tauchu.. en abah biase aarrr asam pedas ikan mayong.. pastu aku masak ikan singgang.. sayur kobis campur tempe goreng je..senang settle.. air macam biase abang dengan meje yang settle.. air aku special ribena.. minum sensorang.. peehhhh sedap oohhhh..sorang2 terkangkang2 masak.. malam terus pengsan.. main dengan putera kejap je..



(Berbuka - 5) Ahad lepas bersahur la sangat tu..orang tak puasa kan.. tolong cik bedah jap then tido sampai pukul 10.. bangun kak anis tanya nak ambik udang pukul berapa.. aahhh suh abang dengan akak je gi ambik.. baik aku layan putera tido sambil abiskan novel Sebenarnya Aku Isteri Dia.. best giler sambil baca sambil berangan.. abis je baca putera pon bangun.. bangun terus senyum sebab nampak anty kat sebelah.. main2 jap dengan dia lepas tu aku pulak yang sambung tido.. sampai pukul 4.30 bangun cari bawang..Pehhh memang nak pengsan aaahh.. Siakap & Ikan putih 3 rasa, udang lemak cili api, barai masak sampal, bayam masak air, sambal belacan.. aooowwww banyakknye.. yang ni akak ade ambik gmbar..yang lain aku malas nak ambik sebab siap masak pon ngam2 je nak waktu berbuka... tak dan nak snap2 ni..

(Berbuka - 6) Balik keje aku sempat tido..macam ngantuk sangat rase..niat dihati memang malas dah nak masak sebab kepala dah ingat nak pergi bazaar kat kota..sekali cik bedah ubah cakap lepas buka baru pegi.. melayang aku punya ayam bakar dengan murtabak terpaksa masak jugak ikan masak tauchu dan sardin sotong.. lepas makan baru pergi kota..perut kenyang di suruh jalan..semput..

(Berbuka - 7) Semalam aku balik lewat sikit..gi bazaar dengan farah..lagipon dia nak bagi duit tiket yang aku belikan tu.. belilah murtabak, kepak bakar, kuih tepung pelita, kole kacang.. banyak gak tu.. abis 14 hengget.. padahal dari pagi ni dah google resepi ayam percik.. si B ni la cakap ma dia masak ayam percik dah aku teringin..tapi aku ubahla jadi versi cik shuhada.. pedas2.. last2 masa buka cik bedah cakap macam ayam masak sambal santan ma je..hahhaha..oiiii lain ehhh!!yang ni ade rempah2 ckit.. satu lagi aku tambah madu..berkhasiat tu..tapi diorang sume tak tahu.. hahahah.. sebab en abah tak suka manis2 sangat.. madu kan ade rasa manis dam masam sikit.. pastu aku goreng ikan kerisi tanpa buang sisik.. bising lagi en abah cakap nape ade sisik.. sekali makan senyap.. dia sorang je makan 3 ekor sampai ke sahur.. sedap la tu..sebab kalau kita tak buang sisik rase manis isi ikan tu lebih sikit.. tambah pulak aku masak kentang campur suhuunn masak air.. ade pulak sambal belacan.. tak penah2 en abah tambah nasi.. semalam 3 kali ok!! hahh komplen lagi..

Cukup seminggu lauk berbuka puasa yang disediakan oleh cik shuhada untuk keluarga tercinta..kah kah kah.. maknanye lagi seminggu aku baru update.. pening nak masak ape lagi arini???

Nabi SAW bersabda "Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit (Hadis riwayat At-Tirmizi)




Thursday, 13 June 2013

SAHABAT

Semalam takde mood sangat nak menaip.. hari ni pon mood tetap kelaut.. sebab saya rindu kamu !!! rindu mahu peluk kamu. makan dengan kamu. gelak ketawa dengan kamu. masak dengan kamu. tengok tv dengan kamu. menangis dengan kamu. kerja dengan kamu. tido dengan kamu.. semuanya la dengan kamu.. kamu tidak merindui ku kah?? 

Seronok kan bangun tido ade orang kejutkan walaupon hanya dengan pangilan SHUHADA.. DH PUKUL BRAPA. suara yang menyeramkan.. hehheehhe.. tapi saya telah merinduinya.. seronoknya kalau bila balik kerja petik kacang botol depan rumah.. masak nasi.. tumbuk lada dengan ikan bilis.. goreng telur dadar.. makan dengan kicap.. sambil menangis-nangis kepedasan. kemudian bibir menjadi jabir.. hahahahha.. sedap je kan makan sampai tambah-tambah..

Meriah je bilik kecil itu walaupun takde tv lagi.. duduk 2 orang macam 10 orang suara ketawa.. tapi pukul 9 malam dah senyap..lelap dah.. macam membajak sawah je penatnya.. tapi bila dah ade tv macam taknak lelap pulak mata ni ye. layan akademi fantasia.. layan bola sambil jerit kat bantal sebab takut kuat sangat.. layan kardashian.. layan asian food chanel.. dari tv besar gabak.. pastu kecik gile.. last yang sedang-sedang saje.. kesian pak man bawakkan tv tu kan..

Bulan ni dah start candat sotong.. dulu hari-hari makan sotong pon takpe kan.. berebut cari telur.. dapnye. sotong masak lemak.. masak kunyit pedas-pedas. nasi goreng sutun.. sotong tepung. tom yam sotong ade ke?? bubur sotong penah ke? yang best sotong celup tepung tanjung lumpur. tapi kat aziz sata pon ok gak kan.. sotong yang mok gee masak pon sedap kan.. untung aku dapat kawan yang nafsu makan nya serupa.. pedas sampai nangis. sakit perut belakang kira.. pastu gelakkan masing-masing sebab cedera bontot..hahahaha..

Kenapa masak bubur kat sini tak sama macam masak dengan kamu..adakah air tangan yang berbeza.. atau tiada campuran air liur yang terhasil dari gelak dan bercakap je.. atau adakah memasak dengan penuh kasih sayang kita tiada disini.. ataupun salah ramuan dan cara memasak?? sangat rindukan feeling memakan bubur disaat kelaparan balik dari kerja.. pagi sebelum gi kerja panaskan kemudian membawa ke opis..ohhh bubur ayam campur cendawan yang sangat pedas akibat dari cili padi yang banyak serta lada hitam.. pedas-pedas sedap..marvelous..


[Najwa Latif]
Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
Setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
Setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Syamkamarul]
Kau ada di kala ku jatuh
Di setiap bangunku
Terus menemaniku
Tanpa rasa jemu
Kau ada di setiap tawa
Di kala bahagia
Kau menjadi sahabatku
Selamanya
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Sleeq] RAP
Yeah sahabatku
Tetap bersamamu jika kau perlukanku
Dan ku tak kaku tak kekok
Kalau sampai buntu kita belok yok (yok)
Berjangkit sesama seperti mengusik si melatar
Kau kau jangan kau melampau
Dan kalau siapa mengusik Najwa
Tolong bagitau aku tapau
[Najwa Latif dan Syamkamarul]
Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
Sahabatku

Di hari yang indah ini aku amat merindui kehadiran mu dear.. rasa ingin kembali semula ke tahun-tahun bila kita bersama.. kenangan yang takkan penah pudar sehingga ke akhir hayat.. ku harap kamu jua begitu.. hanya maut yang memisahkan kita.. terima kasih untuk setiap kata-kata semangat.. nasihat.. terima kasih untuk semua kegembiraan dan kebahagian.. terima kasih untuk segalanya yank.. terlebih terkurang harap dihalalkan.. tak sabar nak tunggu hari bahagiamu.. sebab akula orang yang balik gembira kerana akan ada orang yang akan menjaga mu.. aku tak risau dah kat sini..

Thanks for everything dear..

This roses pictures for you.. we will go to cameron together again for this roses.. i want to give you.. i want to see your sweetness smile.. MISS all the moment with u..


pic google dlu ehhh.. sampai cameron  tido dengan rose..mandi bathtub with kelopak rose.. perasaan kaya.. hheheheh.