Sila Klik Disini

Thursday, 7 November 2013

I WILL SURVIVE



At first I was afraid 
I was petrified
Kept thinking I could never live 
Without you by my side
But then I spent so many nights 
Thinking how you did me wrong
And I grew strong 
And I learned how to get along

And so you're back from outer space
I just walked in to find you here with that sad look upon your face
I should have changed that stupid lock
I should have made you leave your key
If I'd known for just one second you'd be back to bother me

Go on now go 
Walk out the door
Just turn around now
Cause you're not welcome anymore
Weren't you the one who tried to hurt me with goodbye?
Did you think I'd crumble? 
Did you think I'd lay down and die?

Oh oh not I 
I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive 
Hey hey !!

It took all the strength I had not to fall apart
Kept trying hard to mend the pieces of my broken heart
And I spent oh so many nights 
Just feeling sorry for myself
I used to cry 
But now I hold my head up high

And you see me 
Somebody new
I'm not that chained up little person still in love with you
And so you felt like dropping in 
And just expect me to be free
But now I'm saving all my loving for someone who's loving me

Go on now go 
Walk out the door
Just turn around now
Cause you're not welcome anymore
Weren't you the one who tried to hurt me with goodbye?
Did you think I'd crumble? 
Did you think I'd lay down and die?

Oh oh not I 
I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive !!!

Hey hey !! I will survive
Ohhh as long as I know how to love 
I know I'll stay alive
I've got all my life to live 
I've got all my love to give
And I'll survive 
I will survive 

YANG PERGI TAKKAN KEMBALI LAGI

Entry ni aku taip lame dah...rase 28.10.2013.. atok meninggal 26.10.2013 pukul 3 lebih...

Pehh lame giler x meluahkan perasaan kat sini.. busy ke??? hahhahah jawapannye adelah malas dan takde mood.. nak kata hati senang xjuga...susah ati kot.. now in mood sedih.. sabtu lepas atok (nenek tapi aku panggil atok) yang tinggal satu2nya belah en abah meninggal dunia.. kematian yang sangat mengejutkan semua orang.. last aku jumpe atok mase raya.. tu lah last aku rasa masakan atok.. lepas ni dah xde lagi dah.. atok meninggal sebab xcident.. kena langgar dengan kereta ape aku xtau.. yang aku tau driver india.. ikut cerita sepupu aku yang ade kat kg.. atok dengan laki dia naik motor yang pergi kenduri kawin area parit sri..ntah kat mana parit ni pon aku xpasti tapi area parit jawa.. diorang dah terlepas rumah pengantin tu so nak patah balik...then mase tu la kot kena langgar.. next version is kena langgar dari belakang.. sekarang polis tengah buat siasatan lagi... sebab driver tu lepas langgar terus lari..but then dia buat report plak kat Muar..aku rase dia lari sebab takut kot kena pukul... ntahlah.. sabtu tu aku ade intake student baru... so memang busy la sikit..dalam pukul 1.30 macam tu en abah call bagitau atok xcident patah kaki..so aku gegas terus balik...sampai umah cik bedah tak nak ikut balik kampung... dah bergaduh pulak kat situ.. aku sempatla makan nasi jagung yang kolej bagi sebab intake kan..pastu cik bedah call meje mintak temankan en abah.. meje pon taknak sebab ade janji la ape.. last2 aku mengalah ajak en abah pegi berdua.. en abah pulak merajuk... ntahlah semua dah tertulis kan... tangguh sana-sini.. orang datang hantar ubat la.. last2 dapat call bagitau dah kritikal..mase tu tekanan darah rendah... aku pon jerit panggil cik bedah suruh siap jugak pergi sume... mencicit masing2... dlm  dua setengah bergerakla keluar rumah...mase ni la jantung atok berhenti berdegup... xsempat keluar simpang at5 lagi dapat call atok dah takde... mase tu aku rase kosong.. memang macam tak percaya.. ape yang aku mampu buat bace al-fatihah dalam hati... moga- moga berita ni tak betul.. moga-moga atok bangun balik... aku simpan air mata sebab tak nak bagi en abah tengok... nanti dia lagi sedih.. nanti sape nak drive pulak kan.. tapi hati aku rase betul2 kosong... sepanjang perjalanan aku bace al-fatihah dalam hati..aku zikir moga-moga sume ni tak betul... sampai kat senai hujan turun lebat giler.. memang lebat tak nampak jalan dengan guruh berdentum2 tapi aku tekan je minyak nak cepat sampai.. aku tengok abah senyap je..yang bising budak dua orang ni sampai aku mengamuk baru nk senyap.. aku tengok meter minyak ni cepat je turun rupe-rupenye aku tekan sampai 160.. biase dah kena bising ni kalau laju macam ni...harap-harap takkan ade la surat cinta dari pdrm.. dalam pukul 7 lebih lepas sesat-sesat..en abah pon sampai lupe jalan.. aku lagi la memang tak penah pegi sane kan.. sampai hospital Chik call cakap dia dah uruskan semua..so van jenazah terus gerak ke rumah...

Sampai kat rumah aku terus salin baju yela ingatkan takde ape-ape jadi kat atok so aku pakai baju seksa la sikit.. mase ni aku tak berani lagi nak tengok atok..entah rasa macam tak kuat nak tengok.. aku tak tau perasaan aku ape mase tu... aku duduk dengar orang bacakan yaasin .. hanya dalam hati aku sedekahkan al-fatihah..aku tak boleh nak nangis cume bergenang bile tengok orang menangis.. pak ngah sibuk nak cepatkan proses pengebumian... sedangkan pakcik aku ade lagi yang belum sampai..mase tu abang akak dengan meje pon tak sampai lagi.. bergaduh-gaduh diorang adik-beradik... tapi tetap tunggu sampai semua nya ada...bila pikir-pikir balik semuanya ketentuan Allah kan.. alhamdulillah semua dapat sampai sebelum pukul 10...adik-beradik atok.. anak-anak atok... tapi suami dia tak dapat tengok kali terakhir... puas jugak anak-anak tiri atok mintak dengan pihak hospital untuk keluarkan ayah diorang tapi ambulans takde... pakngah tak tak boleh nak tunggu so terus je sembahyang jenazah.. then bawak ke tanah perkuburan parit pechah..kat situ ade suami atok (atok betul aku) dengan pakcik aku...dikebumikan dekat-dekat situ...senang anak cucu cicit nak tengok nanti... aku ikut bawak kereta tapi mana boleh gi masuk kat kawasan tu so aku jaga aisy.. sambil bukak yaassin dalam hp.. tak lama lepas tu ambulan sampai.. memang takde rezeki nak tengok...

Cik bedah cerita atok jantan bagitau yang atok aku bangun pukul 3 pagi malam sebelum kejadian panggil-panggil nama en abah.. yela sebelum ni en abah merajuk kot sebab atok dah sampai dah kat teluk sengat pergi kenduri rumah anak tiri dia... tapi tak singgah pon kat rumah en abah.. sekangkang kera je kan.. dahlah pagi tu en abah cik bedah abang akak meje haikal siti sume la ade kat teluk sengat tu.. aku je takde sebab tido.. atok tak telepon pon.. aku rasa en abah ade call atok kot lepas pada tu.. semoga atok tenang disana... aku dah takde atok nenek lagi dah.. semua dah pergi menghadap Pencipta.. AL-FATIHAH... semoga Allah panjangkan usiaku en abah cik bedah abang akak meje haikal siti aisy.. tak puas lagi bermanja...

Friday, 1 November 2013

BUDGET CHERATING

Selamat pagi dan salam 1 Malaysia.. hahhahahah yok yok giler pembuka bicara... kenapa sekarang aku MALAS??? MALAS MALAS MALAS betul laaa.... entry yang aku buat cume de tajuk je.. ape ni shuhada.. yank entry khas untuk ko pon tajuk je aku bru siap.. acaner ni... nnt bile mood aku mari aku post bebanyak ehh.. semalam aku taip tentang atok pon separuh je.. semoga atok ditempatkan dikalangan orang beriman.. al-fatihah...

Arini nak citer tentang budget cherating sebab esok nak gi sana jumpe my lalink yang kononnye dah gumux tu...nak tengok gemuk mana la sangat.. memula ingat nk naik bas macam biase tetapi..ceh ayat tetapi..gedix sangat bunyi... tapi aku tak tau kenapa la transnasional punye ticket online tu bengong.. last2 mlm td bru dapt check tengok sume tiket penuh.. ari rabu tu aku dh call tanye memang dh penuh...huhuhuhu sedey dok..ade pon pagi sabtu..dah sape pulak nak ambik aku nnt..pok syed macam ok je memula nak amik aku kat kuantan..tapi bile sebut talib ade sekali.. dan dan terus cakap ok xpelah u dengan talib... take care.. apekah maksud itu??? takkan jeles kot.. or menyampah dah tengok muka aku?? takpelah aku seselow je bawak kete..cik bedah dah bising2 ni tak bagi pergi... ala tengok je la esok camne kan... Talib u wait for me hahh.. i nak paww u habis-habisan ni...kahkahkah..mapuih kalau dia bace ni..

so now aku nak tulis budget untuk ke sane ni...ehh skrang dah pandai berbudget2 cik shuhada.. kalau dulu ape je ko beli kan!!!.. hopefully aku xlari budget kali ni..

1 . Minyak kete paling penting.. kang xsampai umah kalau budget xcukup.. kalau 1 liter bersama dengan 15km... jarak dari rumah aku ke kemaman lebih kurang 350km = 350/15 jadi aku perlukan lebih kurang 24 liter ... pergi balik 48 liter.. so total 48 x 2.10 = 100.80 tapi aku kena letak lebih ckit..dalam 120 arr kot.

2. Penginapan pon penting gak ni...xkan nk tido dalam kete kot.. selalunya aku g sne tido quarters.. kali nak merasa betul2 cuti.. cherating cottage.. ehh betul ke yank?? yang penting harga berpatutan 50 semalam.. so aku ambik 2 malam.. 50 x 2 = 100 kipas pon kipas la..setahu aku malam mesti sejuk kat sane..

3. Tiket ke gambang...auwww nk pergi mandi manda bersama.. my lalink dapat tiket promotion.. so cume kena bayar 19.90 .. sewa tube... sewa locker... makan..  aku letak 50..so total 20 + 50 = 70 .. kalau ade lebih baru bley masuk yang safari ehh.. huhuhuh

4. Duit makan...hahhahah yang ni memang selalu aku lari budget..
     - tengahari sabtu jumpe talib nak makan pe yek... xpe yang penting 10 hengget je..
     - petang mestila terus cari sata dan kepok lekor..hahah 10 hengget lagi
     - malam lalink kata nak goreng2 je.. ni budget kena lebih.. dalam 25 hengget
     - jajan2..air2.. untuk malam2 nnt mesti kena letak 10 hengget je shuhada... tu pon untuk 2 malam
     - breakfast pagi ahad macam biase la nasi dagang.. hhehehehee yang ni 5 hengget je..
     - tengahari dah masuk dlm budget no 3 td..
     - petang adelah sangat best sebab nk mkn kat tg lumpur..dh dpt approval dr darling talib dia nk
       velanje...auuww sonoknye!!! jimat cheq
     - supper nk gi tc..makan mcd jom yank!!! budget 20 hengget..
     - breakfast isnin still nasi dagang lagi.. tpi takut kang nampak laksam camne..so kite letak 10
       hengget
     - tengahari rase nak makan gulai kawah arr sebelum balik tu... so 10 hengget lagi

so total nya 10 + 10 + 25 + 10 + 5 + 20 + 10 + 10 = 100

5. Biasela keropok dan satar untuk dibawa pulang sebagai cenderahati.. tapi sebelum tu kira dulu dah bape budget ni ...kuikuikuikui.. 120 + 100 + 70 + 100 = 390 ...ok dh lari.. so balik bwk perut yg penuh satar n keropok je la..

ok nak kuar gi dating dengan budak opis jap... sambil memikir kat mana lagi nak cut budget ni... or nak kena mintak nafkah kat sesape ni..