Sila Klik Disini

Wednesday, 29 May 2013

WORDLESS WEDNESDAY

Aku dah buat keputusan...ceh macam ape je..padahal aku cume terpikir bahawasanya setiap hari rabu aku tulis lirik lagu mana-mana yang aku suka... tapi macam biasa la mesti lagu everygreen punya.. eh suka ati aku la kan..diari aku.. ingat lagi mase aku form 3 aku ade 1 buku log yang panjang kulit keras berwarna biru. dalam buku tu aku tulis lirik lagu dan diari sikit. setiap lagu yang aku tulis mesti ada kena mengena dengan seseorang. masa tu tengah trend budak2 tulis lirik lagu pastu masa prep nyanyi ramai2.  see macam mana aku nak score PMR.. satu kelas kenkadang dok nyanyi sama sampai sume budak lelaki cehh macam ramai padahal 6 orang je kot.. dia blah lepak kat tempat lain sebab tak tahan bernanah telinga dengar suara perempuan2 yang merdu... ni budak smkA ok!!memang fail la.. mana tak HEM pon dah tak larat nak sound.. ohh berbalik cerita pasal buku log lirik lagu tadi..macam biasala kenkadang aku ni pelupa...aku boleh tinggal buku lirik berdiari tu kat bawah meja... boleh pulak ade yang gatal tangan gi baca.. abis satu sekolah tahu aku suke kat sorang eh 2 orang kot...mmmm xpon 3 orang abg senior.. kantoi abis.. plak tu orang yang aku minat tu siap baca lagi ape yang aku tulis... menangis tak berlagu ok... siap kena ejek2 lagi lagi..serik aku takmo dah ade diari2 ni.. memang sengal sapa yang amik buku aku tu..

Disebabkan ni minggu pertama aku nak start balik tulis lirik ni bagi chan la kat aku membebel ckit...hhahahah ok dah kita layan barang satu dua lagu ehh..

HAKIKAT SEBUAH CINTA - IKLIM

Aku adalah insan yang tak punya
Cuma rasa cinta membara
Lalu tercipta rinduku padanya
Kerana cinta bahagia

Pujangga menyatakan ohh cinta berharga
Dari emas dan permata
Lalu ku bawa cinta dipersada jiwa
Sinar menyuluh gelita

Sewaktu debar cintaku terasa melanda
Bangkit rinduku padamu diketika itu
Lalu tersentak diriku sedari lamunan
Kini sebenarnya aku telah kau tinggalkan

Aku adalah insan yang tak punya
Kilauan emas permata
Lalu ku cuba menaburi cinta
Bagimu tiada nilainya

Tiada harta dan cinta..

PELITAKU - ZUR EDA

Bersama angin ku kirim rindu
Namun kau tetap membisu
Mengapa begitu apa salahku
Seolah diriku permainanmu

Namun ku menanti dengan hati yang terbuka
Walaupun aku kau kecewakan
Kaulah pelita yang menerangi hidupku
Tanpamu hidup tak bererti

Kaulah pelita yang menerangi hidupku
Tanpamu hidup tak bererti

Apakan daya ku insan biasa
Takdir menentukan semua
Perpisahan itu pedih ku rasakan
Seolah kehilangan tanpa pegangan

Namun ku menanti dengan hati yang terbuka
Walaupun aku kau kecewakan
Kaulah pelita yang menerangi hidupku
Tanpamu hidup tak bererti

Ok 2 lagu jela..

Tuesday, 28 May 2013

KAWAN, TEMAN SEJATI/ BFF part 1

Pujangga pernah berkata, persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran. Mencari sahabat sejati bukanlah mudah….ramai yang bersama berkongsi suka, namun kurang yang ingin menemani kita meniti duka.

Ok arini mood nak cerita sudah sampai... tapi macam cerita sedih je ni..hahaha...seingat aku masa aku tadika dulu akulah budak yang paling besar dan tinggi...wah dah macam ketua dah ni..mungkin sebab tu aku nampak matang kot...padahal sampai sekarang perangai macam budak-budak lagi.. kawan masa tadika aku tak ingat sangat sebab aku kan pelupa..hhahah...

sekolah rendah pulak yang aku ingat aku rapat dengan DIVI MARINI ...yeke??? NORZILA?? MAZALINDA ??? HAIRUNISA???? ROHAYAH???? hahhahha...banyak giler ni yang mana satu... tapi aku memang jenis suka berkawan ramai-ramai.. dan aku tak ada kawan yang betul2 kira macam buddy.. semua orang aku layan sama je... kecuali yang seorang ni...yang tengah baca blog aku ni...hehehhehe... 

masa sekolah rendah walaupon saiz badan aku besar tapi aku adelah seorang yang aktif...tak suka tidur siang..ke semua budak tak tidur siang??? balik sekolah je salin baju terus pergi main...bersuka ria tanpe memikirkan masalah...mak aku ada cerita tak ingat umur aku berapa dia nak tindikkan telinga aku ni... lepas sesi tawar-menawar dengan pakistan tukang tindik tu dia pon jerit la cari aku...rupanya dalam diam-diam aku duk bawah rumah (rumah felda dulu-dulu kan berandah tinggi) dah dengar diorang cerita nak tembak telinga...ape lagi cabut la lari rumah...gile kau kecik-kecik dah pandai lari rumah...badan aku je besar tapi aku sangat penakut bila dengar orang nak cederakan badan aku ye...puas sampai ke malam mak pak aku cari anak kesayangan dia ni...alah aku bukan gi mana pon...menyorok kat umah jiran je...jiran aku la kot pergi bagitahu bapak aku yang aku ada kat rumah dia...menangis aku tak nak balik...tapi bapak aku pandai..dia pujuk aku guna peha ayam goreng ok!!! mana boleh tahan..tapi pakistan tu dah balik dan tak nak datang lagi.. siap cakap kat mak aku... eeeiiiii gila punya orang macam ni pon ada...dah penat tawar-menawar ja lagi anak hilang...sian mak aku...so dia pon serik tak nak tindikkan aku terus...nakal jugak aku ni kan!! ape aku dah merepek cerita pasal tindik ni?? 

ok berbalik pasal kawan yang Divi tu aku selalu datang rumah dia..jalan kaki dalam 500 meter..ohh jauh gak..cube sekarang suh jalan...jangan hirup... divi ni stay dengan makcik dia...mak ayah dia divorce dan mak dia jaga 2 lagi akak-akak dia.. makcik dia ade kedai makan jadi kalau siang memang kat umah dia tu jarang la ade orang...jadi amat menyeronokkan duk main-main...sembang-sembang...makan kat umah orang...tak tahu malu kan!!! petang makcik dia dah balik cepat-cepat aku blah... kalau waktu rehat kat sekolah suke lepak belakang bangunan kelas menghadap jalan raya besar..duduk atas tayar yang disusun ..sambil makan nasi lemak dalam plastik dengan air sirap seposen... tenang je menikmati kehijauan pokok kelapa sawit...hhahaha...satu hari tu tengah2 lepak sekali ade sumpah2 lari masuk dalam kain divi ni...menjerit bagai nak giler la...aku dah mencecet lari cari cikgu Khir (dah meninggal dah cikgu ni) dia siap hantar divi g klinik sebab takut kalau2 ade ape2 infection...mana tau kena giggit ke...masuk dalam kain ok!!! pandai sesumpah tu cari port kan!!! aku still contact lagi dengan divi ni dan dia pon xpernah lupekan aku...sebab setiap kali dia balik umah makcik dia..mesti dia cari aku...mak dia dengan kakak2 dia pon kenal dah dengan aku...kitaorang berpisah lepas masuk form 1... mase tu aku dapat masuk SMKABP... and now hujung minggu ni dia nak kawin...aku tak boleh tak datang kang mak dengan akak2 dia tanya camne..nanti aku tunjuk kan gambar kawin dia...

Kalau nak cerita pasal kawan mase sekolah rendah aku rasa sampai esok pon tak abis taip lagi ni... sebab aku kan kawan dengan semua orang...yeke?? tapi yang aku ingat dulu satu kelas memang semua rapat kot..macam adik beradik yelah star darjah 2-6 orang yang sama...guru kelas yang sama...aman damai je rasa.. walaupon adela gaduh-gaduh manja adik-beradik...kalau raya ni setiap rumah dalan kelas tu kena pergi...bestnye...meh aku cube senaraikan nama-nama diorang..yela sementara aku tengah ingat lagi ni...

1. Izuan   2. Hairul   3. Zarif   4. Muzaidi   5. Sahari   6. Muhais   7. Hafiz   8. Sufian   9. Akmal   
10. Zulisyukri   11. Akashah   12. Azuan   13. Noredy Amin   14. Hairulnizam 
15. Norzila   16. Hairunisa   17. Mazalinda   18. Rohayah   19. Juliana  20. Aidil   21. Norziana   
22. Norhadisya   23. Lela Saadah   24. Norshazreena   25. Nurliayana   26. Jashiela   27. Arbainyah
28. Siti Aisyah  29. Rohaizie   30. Sharifah Ullia  31. Zuhratulhuda   32. Aida   33. Rosaliza  
34. Faezah   35. Muslimah   36. Ain

Kira banyak juga yang aku ingat ni...ni sume kawan kat kampung la...rumah dekat2 kan...masih berjumpa lagi di majlis-majlis kawin...

Naik form 1 aku kena duduk asrama...Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Bandar Penawar... Agama ya...jadi segala tudung sume kena labuh2 ... baju kena besar2 panjang2 ... berbaju kurung setiap masa... gilerkan macam mana budak nakal tak dengar cakap macam aku ni boleh duduk asrama..mungkin sebab kawan-kawan aku ramai yang masuk sekali...Maza .. zila.. nisa.. ain ...aku dengan maza ni jiran dekat...so kitorang pergi sekali naik van aku...ke sume skali tumpang ek...tak ingat...sebab mase tu mak aku je yang ade van...jadi hangkut skali sume...senangkn rombongan cik bedah...aku rasa form 1 sampai form 2 aku dapat sedorm dengan maza...tapi kelas sume lain-lain...aku opkosla masuk kelas yang terakhir...kan budak nakal...hahhahahah....tapi kitorang tetap 1 geng!!!kecuali ain..sebab dia jenis ulat buku sikit... geng 7 sekawan...  aku... maza... zila... pika.. tuti.. syasya... aik baru 6..sape lagi sorang ek?? xingat..ke 6 je.. punya la setia kawan sorang kena denda semua mengaku sekali... jadi kena denda beramai-ramai sapu asrama.. denda pon jadi seronok sebab sume geng ade.. ketawa terbahak-bahak yang jenis senyap.. ko boleh dengar bunyi nafas je... memang pecah perut.. waktu outing kitorang boleh pergi berkelah mandi-manda kat pantai lepas tu sabtu malam tak nak balik...stay kat rumah anty maza... sporting giler anty dia. pastu ahad balik warden dah tunggu. kantoi outing tak balik2 terus.. yelah maybe asrama tu sunyi kot tak nampak geng kepoh kitorang ni.. hahhahah.. kira life aku kat SMKABP ni memang hapening.. memang nakal yang amat sampai semua ustaz ustazah tak tahu nak cakap ape...rotan dah... kaunseling dah.. cubit dah... denda dah... ape lagi yang belum??? tendang sekolah je.. fly ikut longkang aku buat.. ponteng kelas aku buat.. ponteng prep petang prep malam pon aku buat.. outing tak balik memang selalu... outing bukan waktu outing ... tipu guard cakap dapat outing.. skandal dengan abang-abang kantin.. abg kantin 2 orang kitorang bertujuh..siap berjanji pecah di perut bukan di mulut.. memang gile punya nakal .. punya la nak ponteng solat maghrib sanggup ni menyorok dalam dewan gelap gelita...dan penuh dengan kisah-kisah hantu...ape ade hal..kitorang dah macam setan..orang gi baca yaasin kitorang main gelak2 senyap dalam gelap...menyorok dalam kelas..menyorok dalam tandas... menyorok dalam locker.. menyorok kat tempat sidai baju.. sorok dalam stor busuk .. 3 tahun aku jadi student wanted ... satu sekolah kenal ok... glamour i .. walaupon aku nakal tapi aku tak penah kacau orang.. kitorang ikut hal sendiri je tak membabitkan orang lain... dan result pmr aku takdelah hampeh sangat.. 2A 6B 1D ... budak yang cas sopan rajin study pon dapat result lebih teruk dari aku.. mungkin sebab aku jenis yang fokus bila cikgu ajar.. walaupon jarang study aku still boleh catch up..kalau aku study betul2 mesti aku dah jadi pengurus bank kan!!!

Oh ya masa aku form 2 walaupun aku ada geng tapi bukanla jenis setia je..umpama kalau hari-hari kita memang makan nasi tapi kadang2 rase nak tukar makan meehoon pulak kan.. wow perumpamaan kemain lagi.. aku rapat dengan sorang budak ni..rahiniza panggil e'iin.. perwatakan macam lelaki cikit..tapi sebenarnya seorang yang sangat manja dan lembut dalamannya.. ko bayangkan aku boleh bergayut kat telefon dengan dia berjam2.. kira masa tu cuti sekolah la.. siap cakap rasa rindula.. tapi dengan dia aku manja sangat.. terasa diri dihargai.. disayangi.. dilindungi.. dia selalu ajak aku ke arah kebaikan..mungkin sebab dia nmpak aku teruk sangat kot.. tapi aku boleh je dengar cakap dia.. besdei dia sama bulan dengan aku ...dan besdei dia sama tarikh dengan mak aku.. so aku akan ingat sampai bila.. dia sanggup buat ape saja untuk aku..bab duit.. ajar wat keje sekolah.. dia akan pastikan aku takkan rasa susah.. basuh baju dia angkatkan..suk terpacak time aku sidai.. makan kena saing2 dan dia pastikan aku ambik semua meals maksudnya breakfast lunch tea dinner supper .. belanja benjo ais krim meggi sambal.. iron baju sama2..tido sama2..mandi sama2..tapi lelain toilet aaa... arrggghhhh rindunya aku kat ko e'iin.. tapi tak lama aku rapat dengan dia..kitorang gaduh.. aku mana suka orang arah2kan aku buat itu ini.. aku merajuk dia pon merajuk last2 aku yang blah... lepas tu aku rasa menyesal sebab dialah kawan terbaik yang penah aku ada masa tu.. dia selalu nak tengok aku berjaya.. pandai.. baik.. tapi aku yang bodoh tak nampak semua tu.. sampai sekarang kalau la aku boleh undurkan balik masa tu.. aku nak jadi kawan baik dia selamanya.. aku rindu kat ko e'iin.. tapi layanan istimewa aku aku dapat masa dengan dia sampai setakat tu.. kira macam putus hubungan cinta walaupon aku still kawan dengan dia layanan dah tak sama.. sedih dok ingat balik.. tapi aku bukan lesbian ehhh... berkasih sayang je like sisters.. lepas putus dengan e'iin ni aku teruskan perjuangan nakal aku bersama geng2 yang lain.. semakin menjadi-jadi kenakalan kitorang.. sampai la aku keluar dari sekolah tu.. tak larat dah nak duk asrama aku decide nak masuk sekolah harian biase je.. 

Masuk SMKS kenakalan aku berubah pada aktiviti senggang diluar sekolah.. cuma kat sekolah aku glamur dengan cikgu hem sebab setiap isnin dan jumaat aku jarang pergi sekolah.. gila kau pegi sekolah 3 hari je.. selasa rabu khamis .. tapi aku tetap tak dapat surat dari sekolah untuk ibubapa..bagus kan sekolah tu.. yelah kali ni aku masuk kelas ilmiah...kelas sains no 1... semua budak2 pandai je dalam kelas tu.. bangga siot yela selama 3 tahun duk kat kelas paling banggang.. tapi aku tetap gak nak berkawan dengan budak kelas bawah2.. aku kan baik kawan dengan sume orang.. takde diskriminasi ok..sama je anggapan aku.. sebab bagi aku manusia semua sama..dikurniakan kepakaran masing-masing.. mungkin dia tak pandai pasal sains tapi pasal teknikal dia terror.. tapi disebabkan salah kawan la aku jadi makin noty kot..hahahaha.. salahkan kawan..abisla aku kalau kengkawan aku baca..takla aku yang cepat terpengaruh..culture shock ok!!!

Part ni aku cter ari lain ehh.. nak pegi check kerja kontraktor jap..adioss!!!!

Monday, 13 May 2013

DANGA BAY OOOOO DANGA


Sepatutnya entry ni aku dh post ari sabtu tapi disebabkab kesesakan lalulinta internet kat opis ni maka ianya gagal dilaksanakan..

10 Mei 2013 sekali lagi aku dapat interview SPA untuk jawatan N27 penolong pegawai tadbir. untuk kali ke-4 rasenye dah ni...insyallah mana tau kali ni dapat pulak kan..ni ayat biasa pn bedah la kan pujuk aku suruh pergi jugak...baiklah ibunda terchinta...anakanda menurut perintah dengan mengepow RM10 wat bayar tol...hehhehe...baik kan anakanda ni..sepuluh ringgit je...hahhahaa...maka dengan lemah longlai aku dok basa isu semasa... tapi yang peliknya patpuluh kali aku baca apesal tak masuk2 dalam kpala otak ni...dah tua sangat ke aku ni???? ala lek arr belum masuk 3 series lagi...aahhhh lantaklah jawap je ape yang mampu...tapi kat sini aku nak ucapkan jutaan terima kasih pada blogger fillanie the kasihs kerana membuat entry tentang PTPTN...sebab itu adalah salah satu soalan yang di tanya oleh panel interview...so sedaplah aku goreng ayat...macam goreng ayam berempah aku jawap..hahhaha…ok start dari malam aku dah kunci jam supaya terjaga pukul 6.30..tetapi henfon tu tak bunyi pon...nasib baik aku dengar suara ma jerit...melompat aku bangun terus gi mandi..5 minit lagi pukul 7 ok!!!!mana nak kena hantar kuih dulu...adoiyaaaaiii...pukul 7.50 aku baru masuk highway senai-desaru..dengan harapan bahawasanya akan sampai di danga bay jam 8.30 pg...cipet tullah...apehal jammed kat desa cemerlang ni...dari start masuk highway sampai la kat tempat jammed tu aku sempat pakai mosturizer...foundation..bedak2...blusher...lip ice...dan eye shadow...teror tak?? dalam kelajuan 150km/j...berpeluh tangan...disebabkan jam itu aku sampai pukul  8.50...oklah belum kul 9 lagi...then giliran aku no 8...2 jam menunggu dan aku berjaya menghafal tugas-tugas PPT..tapi yang aku ingat mase interview tu

1. Pengurusan kewangan
2. Perolehan bekalan
3. Pengurusan majlis rasmi
4. Pengurusan pentadbiran

Padahal banyak lagi tapi oklah kan..dari lupe terus...adalah dalam setengah jam aku kat dalam bilik tu...di tanya bertalu2...tapi kali nie aku tak rase takut sangat...mood aku relax..cool je...yelah dah 4 kali kot...dan aku boleh berinteraksi dengan selambanya...alhamdullilah ada hikmah aku balik keje dekat2 dengan rumah...yelah sebelum ni kan aku asyik gilerkan keje kat hotel... mungkin ni aturan yang terbaik untuk aku..sebab pengalaman kat sini la aku boleh related kan tugas2 untuk PPT ni...insyallah doakan kali ni aku dapat ye!!! amin..

Beria ni nak amik gambar aku make-up dan bertudung...tapi  hampeh...hp aku tetibe wat hal memory penuh la pulak...tak dapat nak masuk kat dalam blog...hukhukhuk..lepas setel interview tu aku ingat nak lepak jap arr dengan Why...so call janji jumpe kat JUSCO tebrau sebab dia masuk keje pukul 2...WHY blanje aku makan rojak n banana split!!!marvelous yehh.. tapi boleh plak tetibe WHY wat lawak sengal dia..

WHY : besar dok pisang ni kan...kalu masak sedap..slurpp ok sedap
AKU : pisang montel kan ni..besar..manis tak kelat
WHY : bukanlah ni pisang banana...
AKU : hah???? heeyyy pisang montel lah aku selalu tengok kat bwh ni jual...
WHY : taklah bum ni pisang banana...(dengan bangganya dia lawan aku)
AKU : BANANA?????? tu bukan pisang ke??
WHY : hhahahahahhahahahahah
AKU : aku tak tahan beb nak gelak besar gak. ahhahahahahhaha

a few table dok perati aku ketawa terbahak2...ok ok ok beb ko nak cakap pisang PANAMA kot...kuang kauang kuanggg....gelak guling aku lepas kau tinggalkan aku sensorang..padahal sebelum salam aku dah cakap jangan cium aku...ramai orang tengok...yelah kat area situ ramai kawan2 keje dia...ehhh selamba badak je dia..iisk iskk

Sebelum balik aku round2 kat bahagian sushi bawah tu...peehhh meleleh ayaq liur..ape lagi tak kira dah ni duit minggu ni dah abis..terpaksa guna budget minggu depan punye...abisla hujung bulan pn bedh kena paw lagi...sedapkan sushi...ayam 2 ketul..semalam makan seketul arini panaskan makan seketul lagi dengan nasi lemak...balik dari jusco singgah mr mc d plak...double beef n bubur...punyala kebulur dari pagi makan 2 biji keria je...jadi hujung bulan terpaksa mengepow encik dan puan...hehhehhehe.. oklah penat dah taip...nak attach gambar xde..urmmm..ohh ade 1 pic aku tengah makan sushi dikala jammed kat kota sebab hujan...tu dalam fb...20 minit lagi nak melabuh tirai...

bye!!!

eh apesal aku takley nak update guna hp aarrrr

Wednesday, 8 May 2013

AMUKAN DI PAGI RABU !!!!!!

Hari ni bos aku baru masuk keje setelah 2 hari bercuti... patutnya lepas cuti mood happy la kan macam aku balik dari cherating haritu...ini aduiiiyyyaaaiii...kepala aku dah jadi senoneng ni...si topik ni mase ni jugak dia nak demam bagai...takkan demam PRU13 lagi kot..dah la isniin dia dah cuti...tak sanggup nak hadap bos sensorang ni...soalan yang di tanya aku tak dapat nak membayangkan nya...

1. Bas 4899 - suis on/off bateri rosak...dia bley tanya aku kenapa??macam mana ley jadi??? ada meter tak kat bateri???pastu diorang (mekanik) nak buat ape?? perggghhhhh aku nak jawab apa ni?? aku call la driver tanya tapi aku tetap blur...dia dh terangkan 3 kali pon aku masih semput2 nak paham..oooiiii aku memang tak paham la kalau bab2 rosak2 ni...menangis tau dalam hati ni..yang si bos ni dah tau aku ni blur bab bas2 ni lagi nak suh aku tanya...kang aku balik kang...

2. Bas 806 - bush long shalf pecah...aiiyyyoooo menatang apakah ini??? kamu tau ke??kalau mekanik tu tau la kot...ni aku budak tourism ok!!!blajo management!!! fenin dah kepala mak ni...kepala aku sebelah kanan dah berdenyut2...budak mekanik tu tunjuk la bush ni..ape macam getah je..hahhaha.. aku tetap blur ok!!!

3. DVD-ROM SATA / HARD DISK SATA - yang ni amukan paling daasyat arini...aku rase macam nak lari kuar dari opis ni ok!!! awak ingat kami ni tak ada keje lain???? ingat kat  sini ni kedai runcit??? aiiyyyoooo amma appa muka aku yang pucat lesi ok!!!!padahal dia bukan marah aku...isk diorang (bdk IT) memang saje je nak pancing angin bos aku kn!!! buat keje tak boleh tangguh2 ok!!!

Itu adalah amukan di hari ini...dah dah nanti ade mood aku smbung lagi...nak pegi exercise then karang surat peringatan lak!!!jaga budak2 ni degilkn tak nak dengar ckp abis sume aku saman..